خوانده است که شخص میتواند با قصد قربت آن را به عملی صالح نیز تبدیل نماید و در عوض آن انتظار پاداش اخروی نیز داشته باشد.
قرآن کریم در سوره بقره میفرماید: (وَأَنْفِقُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَلا تُلْقُوا بِأَیدِیَکُمْ إِلَی التَّهْلُکَةِ؛۱ و در راه خدا انفاق کنید، و خود را با دست خود به هلاکت نیفکنید).
این عبارت قرآنی دایره وسیعی از هزینههای در راه خدا را شامل میشود که کوتاهی در تأمین آنها سبب خودزنی و هلاکت جامعه میگردد. برای نمونه عدم کمک و انفاق به اقشار فقیر جامعه، ممکن است سبب شورش و آشوب طبقات ضعیف و تشنج در جامعه گردد یا عدم تأمین هزینههای دفاعی و جبهههای نظامی سبب غلبه دشمن و سقوط شهرها میشود. همچنین عدم پرداخت هزینههای اداره جامعه نیز به افول خدمات عمومی، کاهش دستمزدها و بالا رفتن رشوه و فساد و در نهایت به افزایش نارضایتی عمومی و شروع آشوب و تنش در جامعه میانجامد.
بنابراین عمومیت این آیه شامل مسئولیتی مهم در اداره جامعه میشود که عبارت است از: مسئولیت کمک به تامین هزینه اراده جامعه و میتوان از آن تعبیر به «انفاق اجتماعی» نمود.
۵. صبر اجتماعی
از نگاه وحیانی، صبر از ویژگیهای اخلاقی ممتاز است که دارندگان آن پاداش بیپایان خواهند داشت۲ و در این دنیا چتر حمایتی خداوند را بر سر خود میگسترانند.۳
قرآن کریم دو نگاه به صبر دارد: یکی صبر فردی بر مشکلات یا در ترک محرمات یا در راه طاعت الهی۴ و دیگری صبر گروهی یا صبر اجتماعی به این معنا که اهل ایمان با همدیگر و در کنار یکدیگر نسبت به امور اجتماعی صبر کنند و ضعف دیگران را با صبر خود جبران کنند و ترمیم نمایند. به دیگر بیان صبر اجتماعی یعنی در کارهای اجتماعی با