وَلَوْ حَرَصْتُمْ فَلا تَمیلُوا کُلَّ الْمَیلِ فَتَذَرُوها کَالْمُعَلَّقَة؛۱ و شما هرگز نمیتوانید [از نظر محبت قلبی] میان زنان عدالت برقرارکنید هرچند حریص باشید! پس به یک طرف یکسره تمایل نورزید تا آن [زن دیگر] را سرگشته [بلا تکلیف] رها کنید).
و - عدالت اجتماعی
عدالت اجتماعی یعنی در متن جامعه و در تعاملات اجتماعی همه انسانها به یک چشم نگریسته شوند. برای نمونه، نژاد سفید را بر سیاه ترجیح دادن، غنی را در برابر فقیر به دیده اکرام دیدن و فقیر را به دیده حقارت دیدن، تسامح در برخورد با نقض قانون از سوی اقشار مطرح و سختگیری در همان مورد با اقشار عادی جامعه و مواردی از این زمره، نمونههایی از نقض عدالت اجتماعی هستند.
در یک کلام عدالت اجتماعی یعنی جنسیت، ملیت، رنگ، نژاد، دارایی و اموری از این دست (که ارزش انسانیت به آنها نیست) سبب نشود انسانیت یکی در برابر دیگری برتر دیده شود و از امتیاز ویژه برخوردار شود.
قرآن کریم در سوره نحل در شمار دستورهایی جامع ابتدا میفرماید: (إِنَّ اللَّهَ یأْمُرُ بِالْعَدْلِ؛۲ خدا به دادگری فرمان میدهد).
علامه طباطبائی در این باره مینویسد: واژه عدل مطلق آمده است و همه ابعاد عدالت را شامل میشود، ولی ظاهر سیاق آیات (که سخن از امور اجتماعی همچون احسان و کمک به خویشان است) نشان میدهد مراد عدالت اجتماعی است یعنی با هر یک از افراد اجتماع بر اساس آنچه استحقاق آن را دارد برخورد شود و در جایگاهی که شایسته آن است قرار گیرد.۳
همچنین خداوند به پیامبر فرمان میدهد در میان مردم به عدالت رفتار کند و میان افراد جامعه تبعیض روا ندارد و بیجهت کسی را بر دیگر برتری ندهد؛ آنگاه از او میخواهد این