کمنظیر میفرماید: (إِذا حَکَمْتُمْ بَینَ النَّاسِ أَنْ تَحْکُمُوا بِالْعَدْل؛۱ [خدا به شما فرمان میدهد که] چون میان مردم داوری میکنید، عادلانه داوری کنید).
ب - عدالت اقتصادی
از نگاه وحیانی در عرصه امور اقتصادی، بهویژه دادوستد که سهم عمدهای در اقتصاد دارد لازم است مراعات عدالت شود و سنجشهای اقتصادی عادلانه و به دور از نیرنگ، برای استیفای کامل حقوق طرفین انجام گیرد.
قرآن در این باره چندین آیه دارد۲ که همگی مکی هستند و گواه این نکته هستند که رعایت عدالت اقتصادی لازمه هر جامعهای است، هرچند جامعه کافر؛ چراکه در زمان نزول این آیات هنوز جامعه اسلامی تشکیل نشده بود و مسلمانان در نظام غیرتوحیدی زندگی میکردند.
برای نمونه خداوند میفرماید: (أَوْفُوا الْکَیلَ وَالْمیزانَ بِالْقِسْط؛۳ پیمانه و ترازو را به عدالت کامل ادا کنید). یا در جای دیگر میفرماید: (وَأَقیمُوا الْوَزْنَ بِالْقِسْطِ وَلا تُخْسِرُوا الْمیزانَ؛۴ وزن را بر اساس عدل برپا دارید و ترازو را کم نگذارید).
همچنین قرآن تأکید میکند که لازم است در نگارش قرادادهای تجاری نیز کتابت به عدالت صورت گیرد؛ یعنی حقوق هر یک از اطراف معامله بهدرستی، به طور کامل و مطابق توافق ثبت و مکتوب گردد. قرآن در این زمینه میفرماید: (یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِذا تَدَايَنتُم بِدَینٍ إِلی أَجَلٍ مُسَمًّی فَاکتُبُوهُ وَلْیَکتُبْ بَینَکُمْ کاتِبٌ بِالْعَدْلِ؛۵ ای کسانی که ایمان آوردهاید، هر گاه به وامی تا سررسیدی معین، با یکدیگر معامله کردید، آن را بنویسید و باید نویسندهای [صورت معامله را] بر اساس عدالت، میان شما بنویسد).