همچنین گاه گذر زمان و تأمل شخصِ مورد امر و نهی، آن تأثیر ضعیف را عمق میبخشد؛ لذا تغییر محسوس در آینده رخ خواهد داد. نکته آخر اینکه گاه نیز تأثیر عمیق حاصل میشود، ولی شخصیت خاص مخاطب به او این اجازه را نمیدهد که در همان صحنه به تأثیرپذیری اذعان کند یا تغییر رفتاری خود را در همان زمان آشکار سازد.
در همه این موارد چهبسا اصرار و فشار آمر و ناهی تأثیرات مثبت اولیه را تباه کند و ناخواسته مخاطب را به عرصه لجاجت بکشاند.
ح - نیت صالح
از دیگر شروط امر به معروف و نهی از منکر، داشتن انگیزه صحیح و خالصانه است. از سویی باید انجام این دو مسئولیت با هدف اصلاح و ارتقای فرهنگی جامعه باشد (نه مثلاً به انگیزه التیام احساسات جریحهدار شده، تشفی خاطر و انتقام از هنجارشکنان) و از دیگر سو باید برای جلب رضایت الهی صورت گیرد.
انگیزه صحیح سبب اقدام منطقی، مسئولانه و مؤثر میشود و انگیزه الهی سبب پایداری بر مشکلات و موانع میگردد؛ چراکه اگر شخص با تندی مخاطب مواجه شود یا متحمل هزینههایی گردد پاداش رفتار خود را نزد خداوند محفوظ میداند و همیشه از رفتار مسئولانه خود راضی است و احساس خسارت نمیکند و به راه خود ادامه میدهد.
خداوند برای تشویق داشتن انگیزه صالح میفرماید: به کسانی که امر به معروف را به انگیزه طلب خشنودی خداوند انجام دهند پاداشی گرانقدر خواهیم داد۱.۲
نشانه نیت صالح، برخورد دلسوزانه است. در آیات متعددی بیانات دلسوزانه آمرین به معروف و نهیکنندگان از منکر گزارش شده است.۳ دلسوزانه سخن گفتن در این موارد کاشف از حسن نیت و خالص بودن آن است.