هنگامی که گروهی از جن را به سوی تو متوجه ساختیم که قرآن را بشنوند؛ وقتی بر آن حاضر شدند به یکدیگر گفتند: خاموش باشید و بشنوید! پس چون [مجلس] پایان گرفت، به سوی قوم خود بازگشتند و آنها را بیم دادند!).
این گزارش نیز گویای این پیام است که هشدار جامعه باید بدون فوت وقت باشد و در نخستین زمان ممکن که انحراف بر ما کشف شد باید اقدام لازم را صورت دهیم.
د - پیشگامی در انجام معروف و ترک منکر
یکی دیگر از مواردی که فعال اجتماعی در عرصه امر به معروف و نهی از منکر باید در خود پرورش دهد اقدام یا اتصاف به معروفی است که در صدد ترویج آن است و نیز دوری از منکری که خواهان ترک آن توسط دیگران است.
این مهارت پشتوانه محکمی برای تأثیرپذیری طرفِ مسئولیت است و در مقابل، نداشتن چنین مهارتی، تخریبگر اقدام مسئولانه است؛ چراکه ضمن بیاثر ساختن تلاش ترغیبی یا تحذیری، با ارائه دو صحنه متناقض در دید جامعه هدف، بیانگر نوعی نفاق و خبث باطنی در فعال اجتماعی است.
قرآن در این زمینه میفرماید: (أَ تَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَتَنْسَوْنَ أَنْفُسَکُمْ؛۱ آیا مردم را به نیکی دعوت میکنید، اما خودتان را فراموش مینمایید؟!).
همین نکته سبب شده که خداوند در جایی دیگر بعد از مطالبه امر به معروف و نهی از منکر، پیشی در انجام هر کار نیکی را نیز مطالبه نماید تا چنین رفتار متناقضی از سوی شخص مسئولیتپذیر صورت نگیرد: (یُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْیوْمِ الْآخِرِ وَیَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَیُسارِعُونَ فِی الْخَیراتِ وَأُولئِكَ مِنَ الصَّالِحینَ؛۲ به خدا و روز دیگر ایمان میآورند؛ امر به معروف و نهی از منکر میکنند؛ و در انجام کارهای نیک، پیشی میگیرند؛ و آنها از شایستگاناند).
قرآن در جایی دیگر میفرماید: (وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَوةِ وَاصْطَبرْ عَلَیهْا؛۳ و کسان خود را به