اطمینان دارید بر زبان جاری کنید و از سخنان سست و مشکوک بپرهیزید.
همین سه کلمه میتواند بساط شایعه و شایعهپراکنی را که منجر به تلاطم و اضطراب فضای اجتماعی میشود جمع کند. البته دامنه «قول سدید» گستردهتر از این مقدار است و مانع تولید، نفوذ و گسترش هر سخن باطل، حرام، بیمایه، نادرست و بیاساس میگردد.
۶. حفظ آبروی افراد جامعه
یکی از سرمایههای هر شخصی آبرویی است که در میان خانواده، فامیل و جامعه خویش دارد. ریختن آبروی افراد سبب انزوای افراد و جدایی از اجتماع و فعالیتهای اجتماعی میشود. بنابراین یکی از راههای حفظ همبستگی اجتماعی حفظ آبروی افراد جامعه است.
در این ارتباط وجود شایعات فراوان علیه آبروی اشخاص از مهمترین عوامل سلب آبروی افراد جامعه است که در مسئولیت قبلی موضع صحیح در برابر مطلق شایعات بیان شد. اما تنها مبارزه منفی و اجتناب از پراکنده کردن این شایعات حیثیتسوز و نامطئن کفایت نمیکند؛ چراکه از سویی چنین شایعاتی از ظرفیت بالایی برای انتشار برخوردار هستند و از دیگر سو برخی در انجام مسئولیت فوق کوتاهی میکنند؛ لذا شایعات مذکور خواهناخواه تا اندازهای منتشر خواهند شد.
ازاینرو قرآن مسئولیتی تکمیلی را در این ارتباط وضع میکند و دستور میدهد که نهتنها باید از پراکنده کردن شایعات اجتناب کرد، بلکه باید آنها را - به صرف عدم اطمینان - بهتان و دروغ معرفی نمود. بله قیامت وجود دارد و امور مخفی برملا خواهد شد، ولی در دنیا باید آبروی اشخاص حفظ شود. در سوره نور بعد از جریان شایعه فحشای یکی از منسوبان به پیامبر اسلام۶ خداوند میفرماید: (لَوْ لا - إِذْ سَمِعْتُمُوهُ - ظَنَّ الْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِناتُ بِأَنْفُسِهِمْ خَیراً وَقالُوا هذا إِفْكٌ مُبِینٌ؛۱ چرا هنگامی که آن [بهتان] را شنیدید، مردان و زنان مؤمن گمان نیک به خود نبردند و نگفتند: این بهتانی آشکار است؟)
باز در ادامه میفرماید: (وَلَوْ لا - إِذْ سَمِعْتُمُوهُ - قُلْتُمْ ما یَکُونُ لَنا أَنْ نَتَکَلَّمَ بِهذا سُبْحانَكَ هذا