این بخش از آیه اشاره به احوال مسلمانان صدر اسلام دارد که پیش از اسلام پیوسته با هم دشمنی میکردند و به برکت اسلام برادر و همدل شدند و از پرتگاه سوزان تفرقه نجات یافتند. بنابراین اختلافات همچون گودالی از آتش است که هر لحظه ممکن است جامعه در آن سقوط کند و خاکستر و نابود گردد.
به دیگر سخن اختلاف در جامعه به سان حفرهای از آتش آماده بلعیدن طعمه خود است بنابراین حفظ اتحاد بسیار برای جامعه لازم است و این خطر بالقوه را خاموش میکند.
جالب آنکه در آیه قبل از این آیه، به شکل ویژهای بر تقوا تأکید شده است.۱ و سپس حفظ وحدت و عدم تفرقه مطالبه شده است تا نشان دهد مانع وحدت و عامل تفرقه و گروهگروه شدن، هوا و هوسهاست.
دومین آیه که مسئولیت حفظ وحدت و اجتناب از درگیری و تفرقه را بیان میکند در سوره انفال قرار دارد. در این آیه میخوانیم: (وَأَطیعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلا تَنازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ ریحُکُمْ؛۲ و از خدا و پیامبرش اطاعت کنید و با هم نزاع مکنید که سُست شوید و شوکت شما از بین برود).
در این آیه نیز به محوریت کتاب و سنت در ایجاد وحدت اشاره شده است و تأکید میکند دوقطبی کردن جامعه و ایجاد شکاف اجتماعی سبب افول شوکت و قدرت کل جامعه میشود.
افزون بر آن دو بیان، قرآن کریم گاه نیز به صرف اجتناب از تفرقه و اختلاف امر کرده است.۳
همچنین خداوند درباره فتنههای اجتماعی هشدار میدهد و میفرماید همه باید نسبت به این فتنهها وارد میدان شوند، احساس مسئولیت کنند و نهی از منکر نمایند؛ چراکه آثار منفی آنها همگان را شامل میشود و کوتاهی در این زمینه هزینه سنگینیای خواهد داشت. (وَاتَّقُوا فِتْنَةً لا تُصِیبَنَّ الَّذِینَ ظَلَمُوا مِنْکُمْ خَاصَّةً وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ شَدِیدُ الْعِقابِ؛۴ و از فتنهای که