محرومیت را میچشند شیرین سازد؛ چنانکه خداوند در ادامه همین آیات بر عنصر شناخت «نعمت» در فعلیت مسئولیتپذیری تأکید میکند و میفرماید: (وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ؛۱ و نعمتهای پروردگارت را بازگو کن!).
همچنین در بسیاری از آیاتی که سخن از لزوم انفاق است، شاهد تعبیر «مِمَّا رَزَقْناهُم/ کُم»۲ هستیم. خداوند در این قبیل آیات میفرماید از آنچه به ایشان (شما) روزی دادهایم انفاق میکنند (کنید) تا تعریضی باشد به لزوم دستگیری از نیازمندان به عنوان سپاسگزاری آن نعمتها. البته این تعبیر نکات دیگری را نیز میرساند که در آینده بررسی خواهد شد.
۴. خدادوستی
گاه دشواریهای مسئولیتپذیری مانعی محکم بر سر عوامل انگیزشی عاطفی و نفعگرایانه میگردد و تنها چیزی که میتواند انگیزش لازم را ایجاد کند یا باورهای درونی است یا گرایشهایی است که ریشههای اعتقادی دارد. یکی از این گرایشها اعتقاد بنیادین خدادوستی است که از آبشخور ایمان تغذیه میکند.
حب به خداوند سبب میشود مُحب در پی کسب رضایت محبوب باشد و از نارضایتی او پرهیز کند؛ لذا نهتنها دستورها محبوب را گردن نهد، بلکه به سوی هر امری که محبوب از آن خرسند میشود (هرچند به آن امر نکرده باشد) اشتیاق یابد.
خداوند در قرآن کریم بستهٔ جامع و مفصلی از مسئولیتهای اجتماعی را در قالب امر یا به شکل تلویحی بیان کرده است. بنابراین خدادوستی انگیزهای درونی تلقی میگردد که احساس مسئولیت اجتماعی را به عرصه ظهور و بروز میکشاند، گرچه برای شخص هزینههایی داشته باشد.
خداوند سبحان در قرآن کریم میفرماید: (یأَیها الَّذِینَ ءَامَنُواْ مَن یَرْتَدَّ مِنکُمْ عَن دِینِهِ فَسَوْفَ یأْتِی اللَّهُ بِقَوْمٍ یُحِبُّهُمْ وَیُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَی الْمُؤْمِنینَ أَعِزَّةٍ عَلَی الْکافِرینَ یُجاهِدُونَ فی سَبیلِ اللَّهِ وَلا یُخافُونَ لَوْمَةَ