انجام آنها در برابر خداوند مسئول است.
با این ویژگی، مسئولیتپذیری اجتماعی قرآنی بزرگترین ضمانت اجرایی را پیدا میکند و از عمق نفوذ بیشتری برخوردار است و افراد جامعه را مسئولیتپذیرتر میگرداند؛ چراکه مسئولیتپذیری اجتماعی دیگر متکی به فشار قانون، جامعه، مؤسسات و دیگر عوامل بیرونی نیست، بلکه متکی به نیرو و اعتقادی درونی است.
مشکلی که دنیای غرب برای مسئولیتپذیری دارد، ضمانت اجرایی آن است. آنان عمدتاً بر قانون و فشار افکار عمومی تأکید میکنند؛ اما این ابزارها از کارآمدی لازم برخوردار نیست؛ چراکه بردن همه عرصههای مسئولیتهای اجتماعی تحت قانون مشکل و چه بسا ناممکن است. همچنین قانون قابل دور زدن است و از دیگر سو مقابله با قانونشکنی یا سد کردن راههای فرار نیز هزینهبردار است. در عرصه افکار عمومی نیز، اولا تمرکز افکار عمومی در همه موارد ایجاد نخواهد شود و ثانیا میتوان افکار عمومی را فریب داد.
ج - اهمیت مسئولیتپذیری اجتماعی از نگاه قرآن
در اهمیت مسئولیتپذیری تردیدی نیست و برکاتی که افراد و جوامع از سوی فعالان اجتماعی در سراسر دنیا دریافت میکنند اهمیت و جایگاه مسئولیتپذیری اجتماعی را برای همگان روشن کرده است. با این همه از نگاه وحیانی اهمیت مسئولیتپذیری اجتماعی به شکل عام و مساق به شکل خاص، برخاسته از واقعیتهایی در این رابطه است که بخشی از آنها در بررسی شاخصهای مساق گذشت.
این واقعیتها از سویی به کارکردهای فردی و اجتماعی مسئولیتپذیری اجتماعی منتهی میشود و از سوی دیگر به جایگاه قرآنی این مقوله باز میگردد که مهمترین آنها عبارتاند از:
۱. ترک مساق برابر با هدر دادن خود
مسئولیتپذیری اجتماعی عرصه گستردهای از تجربیات دارای نتایج بسیار جذاب و شیرینی را در برابر افراد جامعه میگشاید. این تجربیات افزون بر ثمرات مستقیم برای جامعه، میتواند کارآمدی و قابلیت فردی را نیز به میزان غیرقابل تصوری افزایش دهد و در نتیجهٔ آن،