اهداف لزوم انفاق است.
در حوزه تحکیم و ارتقای پیوندهای اجتماعی قرآن کریم تعامل نیکو با مردم، وحدت، حل تنشهای میان افراد و گروهها، مهربانی به همدیگر، پرهیز از نشر اخبار ظنی، حفظ آبروی افراد، پرهیز از انزوای اجتماعی و کمک به امر ازدواج در جامعه را مطالبه میکند.
همچنین قرآن کریم در قلمرو تقویت فرهنگ جامعه، امر به معروف، نهی از منکر، دعوت دیگر ملتها به ایمان، تجلیل جایگاه دانش و جهاد و نیز حمایت از ارباب دین و دیانت را مورد اهتمام قرار میدهد. بنابراین مسئولیتهای فرهنگسازانه از نگاه وحیانی یا از سنخ هدایت، ارشاد و سفارش مستقیم یا غیرمستقیم است یا از سنخ حمایت از نهادها و متولیان فرهنگی جامعه است.
شاید علت اینکه «فرهنگ دینی» یکی از ارکان مسئولیتهای اجتماعی وحیانی قرار گرفته این باشد که مهمترین و فراگیرترین ابزار تربیتی، فرهنگ جامعه است که در تمامی نهادهای متولی تربیت، نظیر خانواده، مدرسه، رسانهها و دانشگاهها تأثیرگذار است و آنها را مدیریت میکند و حتی میتوان از فرهنگ با عنوان یک مربی کارآمد و بسیار کاردان تعبیر کرد.
مطالبات قرآن در عرصه جامعهدوستی و احسان عمومی، عبارتاند از عدالتورزی، به دوشگرفتن مناصب مورد نیاز جامعه، همیاری در کارهای نیک، پرداخت مالیات، صبر همگانی و حفظ محیط زیست.
در حوزه مسائل سیاسی قرآن خواهان قیام برای خدا، تشکیل حکومت اسلامی، اطاعت از رهبری، حمایت از رهبری، انتخاب کارگزاران شایسته و مشارکت فکری در اداره امور جامعه است.
توجه قرآن به مسئولیتهای سیاسی-اجتماعی خبر از جامعیت نظام مسئولیت اجتماعی اسلامی دارد و نشان میدهد برخلاف قرائت سکولار از دین، قرآن به نحو شایسته دارای معارف سیاسی - اجتماعی است؛ چنانکه اصل طرح مسئولیتهای اجتماعی به شکل گسترده در قرآن کریم آن قرائت سکولار از اسلام را پیشتر بیاعتبار ساخته است.
مطالبات مبارزاتی قرآن عبارتاند از: دفاع از میهن، کمک به جبههها، مرزداری، حفظ و مدیریت اخبار امنیتی، توانمندسازی حکومت در برابر دشمنان و نبرد در راه آزادی مسلمانان