نگارنده در باب مباحث نظری و عملی تفسیر موضوعی، به منظور مدلپردازی قرآنی، فرایندی ششمرحلهای پیشبینی شده که عبارتاند از:
۱. توصیف قرآنی موضوع
نخستین مرحله «فرایند مدلپردازی قرآنی» رسیدن به توصیفی جامع از همه ابعاد موضوع در قرآن کریم است. برای این منظور از روش تفسیر موضوعی استفاده میشود که خود دارای فرایندی تعریف شده است.
در پژوهش حاضر «مسئولیتپذیری اجتماعی افراد»، موضوعی برونقرآنی تلقی میشود و یکی از مشکلات تفاسیر موضوعی برونقرآنی، نبود یا نوپا بودن مباحث روششناسی آن است؛ چراکه هنوز شیوههای مطلوب و جامع برای پژوهشهای موضوعی برونقرآنی تولید نشده و سازوکارها و تکنیکهای چنین مطالعاتی مورد تأمل و تحلیل جدی قرار نگرفته است و شاهد این امر، نبود کتابهای مستقلی برای ارائه سازوکارهای پژوهش در موضوعات برونقرآنی از نگاه وحیانی است.
از دیگر سو مطالعهٔ آثار پژوهشهای قرآنی بینرشتهای در عرصه روانشناسی، جامعهشناسی، مدیریت، اقتصاد، سیاست، روابط بینالملل و... نشان میدهد اولاً استقرای اطمینانبخشی از آیات موضوع صورت نمیگیرد که یکی از علل آن نبود سازوکاری برای شناخت معیارِ ورود یا عدم ورودِ یک آیه در قلمرو موضوع پژوهش است و ثانیاً برداشت و استفادهٔ تامی نیز از آیات نمیشود، چه با نگاه عام یعنی دقتهای تفسیری و چه با نگاه تخصصی برگرفته از دانشی که موضوع، متعلق به آن است و گاه از این نگاه تخصصی، تعبیر به «فهم علمشناختی آیات»۱ یا فهم گرایشی قرآن (همچون فهم اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و...) یا فهم تخصصی میشود. بنابراین دادههای استنباطی عمدتاً در سطح اولیه آیات باقی میماند و حتی دقتهای تفسیری نیز کمتر مورد استناد قرار میگیرد. همچنین در نهایت، بسیاری از این دست پژوهشها به یک مدل یا نظریهٔ نهایی یا حتی یک فرضیهٔ قوی