خدا به دادگری فرمان میدهد).
این آیه نیز نشان میدهد عدالتورزی در میان تکالیف اجتماعی از جایگاه ویژهای برخوردار است؛ چراکه اولاً با حرف تأکید «إنَّ» آمده است؛ ثانیاً از لفظ جلاله (الله) استفاده شده و ثالثاً به جای ساختار امری از لفظ امر استفاده شده است که صراحت و تأکید بیشتری را میرساند. بنابراین باید دانست اقامه عدالت در جامعه در همه ابعاد آن (اقتصادی، قضایی، خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی) نقش بسزایی در سعادت جامعه خواهد داشت و میتوان از آن به عنوان یکی از سنجههای مسئولیتپذیری اجتماعی نام برد؛ چراکه هر چه عدالت کمتری در جامعه حاکم باشد نشان میدهد مردم نسبت به مسئولیتهای اجتماعی بیاعتناترند.
در آیه دیگری نیز فرمان صریح خداوند را میخوانیم که میفرماید: (أَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُقْسِطِینَ؛۱ عدالت پیشه کنید که خداوند عدالتپیشگان را دوست میدارد).
در این آیه، همچون آیه قبل، تأکیدهای فراوانی ملاحظه میشود. از سویی امر به عدالتپیشگی کاشف از محبوبیت مأمورٌ به (عدالت) است؛ از دیگر سو قرآن همین مطلب را صراحتاً و با تأکید «إنَّ» و لفظه جلاله نیز بیان کرده است تا از ظرفیت ایمانی افراد در جهت افزایش مسئولیتپذیری اجتماعی آنان استفاده کند.
جالب است که خداوند در سه آیه مجزا محبوبیت عدالتپیشگان نزد خود را صریحاً بیان کرده است؛۲ چنانکه از همین شیوه جذب، به شکل منحصربهفردی پنج بار درباره «احسانکاران» استفاده کرده است۳ که جای تأمل و پرورش بیشتر دارد.
از نگاه وحیانی انسانهای عدالتخواه که در پی گسترش عدالت هستند، در ردیف پس از انبیای الهی قرار دارند و این بیانگر اهمیت بسزای عدالتخواهی است.
خداوند در سوره آلعمران میفرماید: (إِنَّ الَّذِینَ یَکفُرُونَ بِآیاتِ اللَّهِ ویَقْتُلُونَ النَّبِیینَ بِغَیرِ