بنابراین شفاعت به معنای «جفت شدن حمایتی» است که شامل تشویق، راهنمایی، ارشاد، امر به معروف، نهی از منکر،۱ همکاری و تعاون، دعا کردن، میانجیگری و... میگردد. لذا طبق این آیه هر کس تشویق و راهنمایی پسندیدهای کند، برای وی بهرهای خواهد بود؛ چراکه او سبب تحقق کرداری پسندیده شده است؛ بنابراین او نیز از برکات دنیوی و پاداش اخروی آن عمل بهرهمند خواهد شد.
ثمرات اختصاصی نهی از منکر
از نقاط برجستهای که در آیات نهی از منکر نظر خواننده را جلب میکند ثمراتی است که برای نهی از منکر بیان یا اشاره شده است.
در واقع نهی از منکر مسئولیتی چالشی و هزینهبردار است و چنانکه گذشت افراد اندکی از آن استقبال میکنند.۲ بنابراین چهبسا لازم است برای انگیزهسازی جهت اقدام به این مسئولیت، آثار فردی و اجتماعی این مسئولیت پررنگتر مطرح شود.
تأمل در فواید این مسئولیت ما را به مجموعهای فراوان از آثار و ثمرات هدایت میکند؛ نظیر ارتقای فرهنگ عمومی، کاهش میزان کجرویها و ناهنجاریها، افزایش امنیت، کمک به پیشرفت و توسعه همهجانبه و مواردی دیگر. اما صریحترین نتایجی که در قرآن کریم برای این مسئولیت بیان شده است عبارتاند از:
یک. نجات مسئولیتپذیران
وقتی گروهی در جامعه دچار گناه، ناهنجاری و منکر میشوند مسیر هلاکت را در پیش گرفتهاند و سرانجامی ناگوار خواهند داشت. حال کسانی که با آنها همنوا شوند یا آنان را در این مسیر قرار دهند، هرچند با سکوت و گریز از ارشاد و موعظه آنان، در هلاکت آنان شریکند و پیامدهای ناخوشایند زشتکاری عاملان اصلی، به پای این حامیان نیز نوشته خواهد شد.
از دیگر سو همه افراد جامعه در معرض پیامدهای ناخوشایند آن منکرات قرار خواهند