فراگیر طبیعی و بشری نقشی مؤثر دارد.
گفتنی است موضوع پژوهش حاضر به علوم مختلفی همچون اخلاق، تربیت، مدیریت، روانشناسی، جامعهشناسی، علوم سیاسی و حقوق مربوط میشود؛ لذا ترسیم نگاه قرآن به موضوع میتواند زمینهٔ مقایسه دیدگاههای بشری با دیدگاههای وحیانی را فراهم کند و به توسعه این موضوع در آن علوم کمک نماید. البته شناخت جوانب بحث در آن علوم نیز میتواند به درک بهتر اندیشهٔ قرآنی کمک کند و قلمرو پاسخجویی از قرآن را گسترش دهد و در ارائهٔ دقیقتر نگاه قرآن مؤثر باشد.
پژوهش حاضر به مدت سه سال و نیم در واحد تفسیر موضوعی پژوهشکده تفسیر اهلبیت علیهم السّلام، زیرمجموعهٔ پژوهشگاه قرآن و حدیث دارالحدیث به انجام رسید و لازم است از زحمات تمام کسانی که در به بار نشستن آن زحمت کشیدند، بهویژه از ریاست محترم پژوهشکدهٔ تفسیر اهلبیت علیهم السّلام جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای عبدالهادی مسعودی و نیز ارزیابان محترم این اثر، حجتالاسلام دکتر شمسالله مریجی و حجتالاسلام رسول موسوی، تشکر نمایم.
همچنین از همراهی و همدلی همسر و فرزندانم در این مدت نسبتا مدید و نیز زحمات فراوانی که پدر و مادرم در راه رشد و بالندگی من متحمل شدند، صمیمانه تشکر و قدرشناسی میکنم و برای همهٔ آنان از درگاه خداوند سلامتی، حسن عاقبت، پاداش وافر و توفیق روزافزون مسئلت دارم.
والحمد لله رب العالمین
فروردین ۱۳۹۹ ـ قم