مطلب است که از هر کسی که ظلمی کرده باشد در قیامت درباره رفتارهای ستمگرانهاش سؤال میشود. درحالیکه کوتاهی در مسئولیتهای اجتماعی مصداق بارزی از ظلم به جامعه و افراد آن و ضایع کردن حقوق آنهاست. بنابراین کسانی که نسبت به مسئولیتهای اجتماعی خود بیتفاوت هستند، حتی اگر - به شکل خاص - در دنیا مورد خواست و بازخواست قرار نگیرند، بیتردید در قیامت مورد سؤال واقع خواهند شد.
۶. رجحان منافع جمعی بر منافع فردی
از ریشههای اصلی ضرورت مسئولیتپذیری اجتماعی ترجیح داشتن منافع جمعی بر منافع فردی است؛ درحالیکه اگر کسی چنین مبنایی را نپذیرد و بر اولویت منافع شخصی اصرار داشته باشد یکی از پایههای اصلی این ویژگی انسانی قطع میگردد.
از بهترین اصطلاحاتی که نقش این مبنا را ملموس میکند اصطلاح «دوراهی اجتماعی» است. دوراهی اجتماعی، موقعیتی دارای دو امکان انتخاب است که در آن اگر انسان در جهت منفعت فردی خود عمل کند سود میبرد، اما اگر بیشتر افراد چنین کنند در درازمدت همه زیان میبینند. مثلاً اگر من پشت چراغ قرمز توقف نکنم، زودتر به کارم میرسم، اما اگر بیشتر افراد چنین کاری کنند، چنان بینظمیای ایجاد میشود که همه دیرتر به کارمان میرسیم. در دوراهی اجتماعی، همکاری یعنی رفتار مناسب با سوگیری جمع گرایانه و ترجیح منافع جمعی بر منفعت شخصی و عدم همکاری یعنی ترجیح نفع فردی بر منافع جمعی.۱
وقتی کشاورز منافع فردی را بر منافع جامعه ترجیح دهد، میوه نارس را پیش از موعد برداشت میکند تا به قیمت بهتری بفروشد؛ هرچند میوه کال او کام مشتریان را شیرین نکند یا کشاورز تا آنجا که بتواند از منابع آبهای زیرزمینی برداشت میکند و بر عمق چاههای مجاز و غیرمجاز میافزاید؛ یا در دورههای کمآبی برای سود بیشتر، کشت محصولاتی که آب فراوانی نیاز دارند را کاهش نمیدهد.
وقتی ورزشکاری منافع فردی را بر منافع اجتماع ترجیح دهد، حاضر نیست بهموقع خود