75
تصویر شر در دستگاه معنایی قرآن

توصیف شر در همنشینی با واژه مس

واژگانی که با شرور دنیوی همنشین می‏شوند، با واژگانی که همنشین شرور اخروی می‏شوند متفاوت هستند. برای نمونه خداوند در برخی آیات قرآن درباره رنج دنیوی می‏فرماید: (مَسَّهُ الشَّرُّ۱ اما درباره مشقت‏های اخروی می‏فرماید: (ذُوقݧُوا مَسݩَّ سَقَرَ ؛ بچشید درد محسوس را).۲ این‏گونه همنشینی‏ها بین واژگان قرآنی می‏تواند زوایای پنهانی از مسئله رنج را روشن سازد و میزان تأثیر رنج بر جسم و جان آدمی را بیان نماید.

تفاوت بین واژه «مس» با واژگان همگن مانند «لمس» در چیست؟ لغویین بین لمس و مس تفاوتی ظریف قائل شده‏اند. موسوی جزائری از قول علی بن عیسی نقل می‏کند که مس درباره موجودات جمادی به کار می‏رود، حال آنکه لمس بین دو موجود زنده واقع می‏شود.۳

در قرآن واژه «کشف» به عنوان واژه مقابل «مس» به کار برده می‏شود. "کشف" در لغت به معنای «رفع الشیء» آمده است.۴ خداوند در سوره دخان می‏فرماید: (یغْشَی النَّاسَ هذا عَذابٌ أَلِیمٌ؛ دودی که چشم مردم را بگیرد و این عذابی است دردناک).۵ در روز قیامت مردم را دودی فرا می‏گیرد، این دود عذاب الهی است. از تعبیر (هذا عَذابٌ أَلِیمٌ) استفاده می‏شود عذابی وجود دارد که با اسم اشاره هذا به آن اشاره می‏شود. در آیه بعد می‏فرماید: (رَبَّنَا اکشِفْ عَنَّا الْعَذابَ؛ پروردگارا این عذاب را از ما رفع کن!). الف و لام در العذاب، الف

1.. اسرا: ۸۳.

2.. قمر: ۴۸.

3.. موسوی جزائری، فروق اللغات فی تمییز بین مفاد الکلمات، ص۲۰۵.

4.. فراهیدی، العین، ج۵، ص۲۹۷.

5.. دخان: ۱۱.


تصویر شر در دستگاه معنایی قرآن
74

العمل انسان در برابر شر موضوعی است که تعدادی از واژگان همنشین، عهده دار بیان آنها هستند. در این فصل هر کدام از این دسته‏ها در میدان‏های معنایی خاصی رده بندی می‏شوند.

توصیف شر در تحلیل همنشینی

اولین میدان معنای که در تحلیل معنا شناختی شر، تشکیل می‏گردد؛ میدان معنای توصیف شر است. این واژگان به دو گروه کلی تقسیم می‏شوند، برخی از آنها با توجه به ارتباط شر با بیرون، شرور را تبیین نموده و برخی دیگر بدون در نظر گرفتن ارتباط شر و عالم واقع، مسئله شر را تحلیل نموده‏اند. این پژوهش این دو گروه واژگان را به درونی و بیرونی تقسیم می‏نماید.

توصیف درونی شر با تحلیل واژگان همنشین

واژگانی که بدون توجه به ارتباطات موجود بین شر و خارج، شر را مورد تحلیل قرار داده‏اند در شکل شماره ۲ شمارش شده است.

شکل ۲

  • نام منبع :
    تصویر شر در دستگاه معنایی قرآن
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1332
صفحه از 347
پرینت  ارسال به