مهمترین مسئله اعتقادی
دور از واقعیت نیست اگر ادعا شود که مهمترین مسئله اعتقادی که افکار عامه مردم را پریشان ساخته و موجبات دغدغه ذهنی اندیشمندان را فراهم آورده، شبهه شرور است. عمر این مسئله به درازای تاریخ دشواریهای بشر باز میگردد. از این رهگذر این موضوع همواره خاطر انسان را مکدر و ذهن علمی او را درگیر انواع شبهات ساخته است.
در میان کتب اندیشمندان کهن کتابهای ارسطو، افلاطون و فلاسفه رواقی، بحث درباره این مسئله یافت میگردد. با این بیان روشن میشود که شر سابقه دیرینهای داشته، با زندگی اجتماعی و علمی بشر همراهی دارد. طرح این موضوع در ادبیات اعتقادی معاصر با آن سابقه طولانی، این مطلب را روشن میسازد که این شبهه نهتنها مرتفع نشده، بلکه برخی از زوایای آن همچنان بر قوت خویش پابرجاست.
این بحث ناظر به بنیادیترین مسئله در حوزه دینپژوهی است. اثبات وجود خداوند و همچنین اثبات وجود برخی صفات ثبوتی همچون علم، قدرت و خیرخواهی و سلب برخی صفات سلبی همچون ظلم و جهل از اموری هستند که ارتباطی تنگاتنگ با حل مسئله شرور دارند. اندیشمندان متأله پیوسته در تلاشاند تا شبهه شرور، وجود خداوند و صفات جمال و جلال الهی خدشهدار نگردد. بیتوجهی و سهلانگاری نسبت به این موضوع، سبب سست شدن بنیان فکری و اعتقادی متدینین میشود و دین و الهیات را در ذهن بشر متزلزل میسازد.
در گذشته شبهه شرور صفاتی از خدا همچون علم، قدرت و خیرخواهی خداوند را مورد تهاجم قرار میداد، ولی امروزه این شبهه اصل وجود خداوند را مورد خدشه قرار داده است. این ادعا اینگونه مطرح میشود که دو گزاره وجود