معروف به ابنحنزابه میباشد که در زمان وزارت عمویش ابوالحسنبن فرات به مشاغل دیوانی اشتغال داشت.۱ او در واپسین ماههای خلافت مقتدر عباسی در سال۳۲۰قمری به وزارت رسید۲ و پس از آن، از سوی قاهر عباسی (خ.۳۲۰-۳۲۲ق) به ریاست دیوانها منصوب شد، ۳ آنگاه در سال ۳۲۵قمری در زمان خلافت راضی عباسی (خ.۳۲۲-۳۲۹ق) برای بار دوم به وزارت منصوب گردید.۴
آل فرات که پیرو مذهب امامیه بودند در دوران قدرتمندیشان به نفع مذهب و جامعه امامیه اقداماتی انجام دادند. وزیر ابوالحسنبن فرات (م.۳۱۲ق) به خاطر علایق مذهبیاش، آل نوبخت و آل بسطام را بر دیگران برتری میداده است.۵ او همچنین ابوبکر سجستانی فرزند سلیمانبن ابیداود سجستانی - یکی از نویسندگان کتب سته - را به سبب نصب و بغض امیرالمؤمنین علیه السلام از بغداد به واسط تبعید کرد.۶ ظاهراً برخی از خاندان آل فرات به نحلههای غلوگرا و مدعیان منحرف وکالت گرایش داشتهاند.
به گزارش نوبختی در فرق الشیعه، ابوجعفر محمدبن موسیٰبن حسنبن فرات از حامیان اصلی محمدبن نصیر نمیری به شمار میرفته است۷ و حتیٰ برخی از نصیریان به جانشینی ابوالعباس احمدبن محمدبن فرات پس از محمدبن نصیر اعتقاد داشتهاند.۸ همچنین گفته شده که ابواحمد محسنبن علیبن محمدبن فرات،
1.. قرطبی، صلة تاریخ الطبری، ص۲۴.
2.. صفدی، الوافی بالوفیات، ج۲۴ص۲۶؛ ذهبی، سیر اعلام النبلاء، ج۱۴، ص۴۷۹.
3.. ذهبی، سیر اعلام النبلاء، ج۱۴، ص۴۷۹.
4.. همان.
5.. دربارۀ ابوالحسنبن فرات گفته شده: «انما كان یتعصّب لآل بسطام لرئاسة أبی العباس علیه و للمذهب، ویتعصّب لآل نوبخت للمذهب» (تنوخی، نشوار المحاضرة، ج۸، ص۹۱).
6.. ذهبی، سیر اعلام النبلاء، ج۱۳، ص۲۳۰.
7.. نوبختی، فرق الشیعة، ص۹۳-۹۴.
8.. اشعری قمی، المقالات و الفرق، ص۱۰۱؛ در فرق الشیعة احمدبن موسیٰبن حسنبن فرات به جای احمدبن محمدبن موسیٰبن فرات ذکر شده است. (نوبختی، فرق الشیعة، ص۹۴).