309
جریان‌شناسی فکری امامیه در دوران فترت(میانۀ مدرسۀ کوفه و مدرسۀ بغداد)

تلاش‌های تاریخ‌نگاران امامی بصره برای نشان دادن واقعیت‌های صدر اسلام در تغییر دیدگاه اندیشه‌ورزان مخالف، خصوصاً معتزلیان بی‌تأثیر نبوده است. متكلمان بصری كه در زمان‌‌های متمادی افضلیت امیرالمؤمنین علیه السلام بر خلفای نخستین را انكار می‌كردند، در اواخر سده سوم و اوایل سده چهارم، افضلیت امیرالمؤمنین علیه السلام بر سایر صحابه را پذیرفتند. گمان می‌رود تلاش تاریخ‌نگاران امامی در کنار متکلمان امامی بصره موجب گردید، معتزلیان سرسخت بصره در این مسئله تغییر عقیده دهند.

در این مجال به معرفی برخی تاریخ‌نگاران امامی فعال در بصره و فعالیت‌های تاریخی‌شان می‌پردازیم:

شوکر بصری

یکی از تاریخ‌نگاران شیعه در بصره، شخصی به نام شوکر می‌باشد که آگاهی چندانی از این شخصیت شیعی نداریم و از تبار و خاندانش نیز چیزی نمی‌دانیم. ابن‌شبه نمیری - از تاریخ‌نگاران بصری - او را از اهل بصره برشمرده است.۱ رجال‌‌شناسان اهل سنت با تعبیر «اخباری مورخ» از وی یاد کرده‌اند۲ و افزوده‌اند که شیعه است و به سخنانش اعتمادی نیست.۳ شوکر بصری در سده دوم هجری می‌زیسته است.۴

بعضی از مخالفان او را همانند ابن ‌داب - عیسی‌بن یزید‌بن بکر لیثی مدنی یکی از شعرا و تاریخ‌نگاران شیعه - ۵ به جعل اخبار متهم کرده‌اند۶ و برخی شاعران مخالف

1.. ابن‌حجر، لسان المیزان، ج۳، ص۱۵۸.

2.. ذهبی، میزان الاعتدال، ج۲، ص۲۸۵.

3.. همان.

4.. برای آگاهی از ابن‌ داب و خاندانش به بخش خاندان‌‌های علمی و اجتماعی شیعه در بصره بنگرید.

5.. ابن‌حجر، لسان المیزان، ج۳، ص۱۵۸.


جریان‌شناسی فکری امامیه در دوران فترت(میانۀ مدرسۀ کوفه و مدرسۀ بغداد)
308

تاریخ‌نگاران امامی بصره و نقش آنان در نشر اخبار چالش برانگیز تاریخی- کلامی

از اواخر سده دوم هجری، جریانی از تاریخ‌نگاران امامی در بصره حضور داشته‌اند که در موضوعات مختلف تاریخی به ویژه در مسائل چالش برانگیز شیعه، با اهل سنت فعالیت می‌کردند و در این زمینه آثار مهم و پر شماری را نیز تألیف كرده بودند. با قدری تسامح می‌توان از این گروه به تاریخ‌نگاران متكلم امامیه در بصره یاد کرد. باید افزود که بسیاری از تحولات سرنوشت‌ساز تاریخ اسلام همانند جنگ جمل، در پهنه جغرافیایی بصره رخ داده است. افزون بر نمود سیاسی و نظامی جنگ جمل، بازخورد كلامی آن، همواره در صحنه‌های دانش كلام انعکاس داشته است و این واقعه مهم، بستری برای طرح مباحث كلامی در قرون متمادی گردید. از این رو تاریخ‌نگاران بصری، اهتمام ویژه‌ای به تألیف كتاب‌هایی پیرامون رخدادهای مهمی همچون جنگ جمل داشتند. در این میان نویسندگان شیعه نیز - در سده‌های نخستین به ویژه سده سوم و چهارم - در‌باره رویدادهای چالش برانگیز تاریخ اسلام که به نوعی بسترساز تحولات كلامی و اعتقادی بوده‌اند، توجه فراوانی نشان داده‌اند و آثار قابل توجهی را نگاشته‌اند.

در كارزار بازخوانی حوادث تاریخی در حوزه تاریخ‌‌‌نگاری بصره، دانشوران تاریخ‌‌نگار امامیه در آن شهر به خوبی آگاه بودند كه نباید عرصه دانش تاریخ‌نگاری در منازعات صدر اسلامی را به رقبای فكری و مذهبی واگذارند و باید با تمسک به برخی گزارش‌های تاریخی، چونان سدی محكم در مقابل باورسازی برخی متكلمان مخالف ایستادگی نمایند. از این رو آنان می‌کوشیدند با نقل صحیح تاریخ و تألیف آثاری درباره حوادث سرنوشت‌‌ساز تاریخ اسلام، ضمن مقابله با انحراف گزارش‌‌های تاریخی، از تأثیر کلامی ناشی از تاریخ‌سازی‌های مخالفان نیز جلوگیری كنند.

  • نام منبع :
    جریان‌شناسی فکری امامیه در دوران فترت(میانۀ مدرسۀ کوفه و مدرسۀ بغداد)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1398
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9326
صفحه از 478
پرینت  ارسال به