خاتمه
در این کتاب، یکی از مهمترین نظریهها در موضوع فاعلیت انسان با عنوان «أمر بین أمرین» با نگاهی تاریخی مورد بررسی قرار گرفت و با بازخوانی و مقایسه آن با مهمترین نظریههای رقیب، به امتیازات این نظریه پرداختیم.
نخست توضیحاتی در مورد روش مطالعه تاریخ اندیشه بیان شد و با دلایلی نشان دادیم که در مطالعات تاریخ اندیشه، اسناد مختلفی مورد توجه قرار میگیرد. در این پژوهشها، روایات نیز به عنوان سندی تاریخی در بازشناسی یک اندیشه در عمق تاریخ به ما کمک میکند.
در فصل اول ریشههای پیدایش مسئله جبر و اختیار را در پیشینه فکری مسلمانان و سپس در سنت و متون اسلامی بررسی کردیم و سپس به معرفی مهمترین نظریههایی که در مواجهه با این مسئله پدید آمد، پرداختیم. شواهد و مستندات تاریخی نشان میداد، مسئله جبر و اختیار از مسائل دیرین در تفکر بشری است که با رویکردهای مختلفی مورد توجه قرار گرفته است. در ادیان الهی و سنتهای دینی، محور این چالش فکری، حاکمیت علم و اراده الهی و ارتباط آن با فعل انسان بوده است. در آموزههای ادیان، خداوند دارای علم و اراده مطلق است و حاکمیت و اطلاق این اراده، با اختیار و حریت انسان در تعارض به نظر میرسد. این تفکر حتی در بین مشرکان حجاز نیز وجود داشت که به نوعی، به حاکمیت اراده و تقدیر خداوند و در نتیجه جبر باور داشتند.
قرآن و روایات نبوی به عنوان اصلیترین منابع معرفت اسلامی، بر جایگاه اراده و مشیت الهی و نیز موضوعاتی چون قضا و قدر تأکید کردهاند. ظواهر برخی آیات، افعال ارادی انسان را متعلق اراده خدا میدانند و در آیاتی، هدایت و سعادتمندی انسان در گرو اراده و خواست خدا معرفی شده است. آیات فراوان دیگری نیز بر مسئولیت و نقش انسان در اعمال خویش دلالت کرده و مستندات فراوانی برای