13
آموزۀ أمر بین أمرین در ‌اندیشۀ امامیۀ نخستین

پیش‌گفتار

تبیین صحیح از فاعلیت انسان و ارتباط آن با فاعلیت خداوند، از دغدغه‌های دیرین اندیشمندان و الهی‌دانان بوده است. ارتباط عمیق و پیچیده این موضوع با سایر موضوعات الهیاتی سبب می‌شود هرگونه جهت‌گیری در این موضوع، تفسیری متمایز از نظام الهیاتی به دست دهد. به ‌گونه‌ای که ممکن است الهیات تکلیف محور را با چالش مواجه کند و نظام مبتنی بر پاداش و جزا را نامفهوم سازد و یا بر عکس، تمام حیات دنیوی و اخروی را بر پایه تلاش آزادانه انسان تفسیر نماید. اما با وجود اهمیت ویژه این موضوع و علی‌رغم تلاش‌های گسترده اندیشمندان، هنوز در یافتن پاسخی صحیح اختلاف وجود دارد و ما در جست‌وجوی پاسخی عقلانی، قانع‌کننده و البته متکی بر منابع وحیانی هستیم.

در ‌اندیشه اسلامی، ظواهر متون مقدس (قرآن و سنت نبوی) خداوند را مرید معرفی کرده و بر دو ویژگی آزادی و شمولیت ‌اراده خداوند و همچنین وجود نظام تقدیر دلالت دارد. در سنت جاهلی نیز حاکمیت تقدیر و ‌اندیشه جبرگرایی رواج داشت و از همین‌رو ظواهر موجود در کتاب و سنت - در یک برداشت سطحی و با تکیه بر همان فرهنگ پیشین جاهلی - مستند جبرگرایان قرار گرفت. پاره‌ای از انگیزه‌های سیاسی نیز به این تفکر دامن زد و فرهنگ حاکمیتِ تغییرناپذیرِ تقدیر را


آموزۀ أمر بین أمرین در ‌اندیشۀ امامیۀ نخستین
12

سپاس و ستایش بر آستان جلال او می‌ساییم و سایه عنایت مولایمان حضرت ولی عصر (عج) را بزرگ‌ترین سرمایه برای به انجام رساندن رسالت بزرگ پاسداری از معارف مکتب وحی می‌شماریم.

محمد تقی سبحانی

رئیس پژوهشکده کلام اهل‎بیت علیهم السلام

  • نام منبع :
    آموزۀ أمر بین أمرین در ‌اندیشۀ امامیۀ نخستین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1398
    نوبت چاپ :
    اول
    شمارگان :
    500
تعداد بازدید : 947
صفحه از 230
پرینت  ارسال به