در نهایت، بازیابی و فهم عمیق معارف اهل بیت علیهم السلام ضروری به نظر میرسد.
اکنون که بسیاری از مردم جهان و نخبگان به شناخت فرهنگ اهلبیت علیهم السلام روی آوردهاند و مخالفان نیز از روی کینهورزی و بدخواهی برای خاموش کردن این نور الاهی به شبههافکنی و تیرهسازی فضای گفتوگوی علمی امید بستهاند، و از سوی دیگر، در دهههای اخیر فرصتی برای شیعیان فراهم آمده تا با شناساندن خویش، مکتب اهل بیت علیهم السلام را از مظلومیت و مهجوریت بهدر آورده، زمینه آشنایی و راهیابی بسیاری را به آموزههای ناب قرآنی فراهم سازند، شایسته است اقدامی اساسی و برنامهای روشمند و علمی در تبیین اصول و مفاهیم پایه در مدرسه اهل بیت علیهم السلام و احیای میراث فکری ایشان در حوزه مباحث اعتقادی تدارک شود.
بدیهی است که برای این منظور باید مسئلههای فراوانی را به بحث گذاشت و موضوعات بسیاری را بهدست تحقیق سپرد. این حرکت به دلیل گستردگی موضوعات و کمبود امکانات، نیازمند برنامهریزی دقیق و جامع است و تنها با همت و هماهنگی مؤسسات و محققان برجسته امکانپذیر است.
پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام دقیقاً بر اساس همین نگرش و تحلیل شکل گرفت تا قفل غفلت و غبار تغافل را از اندیشه تشیع بزداید و آموزههای گرانسنگ قرآن و اهل بیت علیهم السلامرا بهدور از پرده پندار مخالفان و فراتر از دستاندازی ناآگاهان، معرفی کند. بر این اساس، پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام پژوهش در زمینههای مرتبط با معارف بنیادین اسلامی را از اهداف اساسی خویش میداند و بدین منظور بازخوانی اندیشههای امامیان نخستین - بهویژه اصحاب امامیه در دروان حضور- را در کنار پژوهشهای بنیادین در معارف اعتقادیِ کتاب و سنت، از وظایف اصلی خود تلقی میکند.
از جمله موضوعاتی که شایسته است در اندیشه امامیان نخستین بازخوانی و با تقریرهای متأخرتر مقایسه شود، مباحث مرتبط با حوزه فاعلیت اختیاری انسان