9
واقعه عاشورا(در منابع کهن)

۲. ترجمه‏ها به لحاظ سَبك، متفاوت اند و تلاش شد براى رعايت امانت، تصرّفى در آنها صورت نگيرد و بجز موارد اندك ـ كه اِشكال محرزى داشتند و يا افزوده‏هاى غير ضرور در ميان بود و يا بخشى از متن، ترجمه نشده بود و ترجمه شد ـ، تغيير خاصى در آنها صورت نگرفته است. ضمنا اسناد رجالى نقل‏ها و روايات تاريخى، از سوى خود مترجمان، حذف شده است.

۳. گاه براى روشن شدن يك نكته يا توضيح در باره شخصى، ناگزير از افزودن نكته‏اى يا نام كسى در متن شده‏ايم كه افزوده‏ها، در بين دو كروشه (قلاّب) آمده‏اند.

ضمنا از آن‏جا كه در متن و ترجمه تاريخ الطبرى به ندرتْ عنوان وجود داشت، با هدف تفكيك مطالب، عناوينى (البته در ميان كروشه) افزوده شد.

۴. از آن جا كه در اين منابع، نام ائمه عليهم‏السلام بخصوص امام حسين عليه‏السلام به فراوانى تكرار شده، گاه از تكرار عبارت‏هاى تعظيم و تكريم، خوددارى شده است.

۵. به منظور تسهيل دسترسى خواننده به منبع اصلى (در آدرس‏يابى)، شماره جلد و صفحه منابع اصلى، در كنار صفحات درج گرديده و نقطه شروع هر صفحه نيز با توپ سياه، نشان داده شده است.

ضمن سپاس‏گزارى از همه عزيزانى كه در آماده‏سازى اين مجموعه همكارى داشته‏اند، بويژه حجج اسلام سيّد محمود طباطبايى و سيّد روح اللّه‏ سيّد طبايى، از خداوند منّان براى همه آنان پاداشى در خور فضل و كرامتش مسئلت دارم.

محمّد محمّدى رى‏شهرى

۲۷ / ۰۴ / ۱۳۹۵

۱۱ شوال ۱۴۳۷


واقعه عاشورا(در منابع کهن)
8

نسخه اين اثر، تحقيق فارس حسّون تبريزيان (م ۱۴۲۶ق)، چاپ دار الاُسوه تهران وترجمه ابوالحسن ميرابوطالبى (۱۳۱۱ ـ ۱۳۸۳ ش)، از انتشارات دليل ما در قم است.

۵. گزارش شيخ صدوق (م ۳۸۱ق) در كتاب «الأمالى» از واقعه عاشورا

صدوق، در اين كتاب، واقعه كربلا را ضمن احاديثِ نقل شده از امامان اهل بيت عليهم‏السلام آورده است. گزارش شيخ صدوق، در عين كوتاه بودن، نكات قابل توجّهى براى پژوهشگران در بردارد.

نسخه مورد استفاده، از اين اثر، تحقيق قسم الدراسات الإسلامية لمؤسسة البعثة، چاپ مؤسسة البعثه تهران و ترجمه محمّدباقر كمره‏اى (۱۲۸۴ ـ ۱۳۷۴ ش)، از انتشارات اسلاميه تهران است.

۶. گزارش ابو الفرج اصفهانى (م ۳۵۶ق) در كتاب «مقاتل الطالبيّين» از واقعه عاشورا

از جمله دلايل انتخاب اين گزارش، قدمت و اعتبار منبع، مستند بودن گزارش‏ها و ارائه نكاتى نو در عين كوتاهى متن، در باره حوادث عاشوراست.

نسخه مورد استفاده از اين اثر، تحقيق سيّد احمد صقر، از انتشارات الشريف الرضى قم و ترجمه آقاى بهراد جعفرى از انتشارات جعفرى‏راد تهران است.

نكاتى در باره اين كتاب

در باره اين كتاب، چند نكته ضرورى، يادآورى مى‏گردد:

۱. برخى از مطالبى كه در اين مقتل‏ها آمده‏اند، به دليل اشكال محتوا يا كم‏فايده بودن، در متن دانش‏نامه امام حسين عليه‏السلام، مورد استفاده نگرفته يا مورد نقد، واقع شده‏اند. از اين رو، عرضه متن كامل آنها در اين جا، تنها به جهت فوايدى است كه در ارائه متن كامل و پيوسته وجود دارد و هرگز به معناى تأييد همه مطالب آنها نيست، چنان كه اين آثار، همچون ديگر كتاب‏هاى تاريخى، گزارش‏هاى متفاوت و گاه متعارضى از وقايع دارند كه در اين جا تلاشى براى حلّ آنها صورت نگرفته است. البته در متن دانش‏نامه پيش‏گفته، ضمن نقدها و توضيحات، پژوهش‏هايى گسترده و در خور در اين حوزه‏ها انجام شده است.

  • نام منبع :
    واقعه عاشورا(در منابع کهن)
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران پژوهشکده علوم و معارف حدیث
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 37503
صفحه از 1023
پرینت  ارسال به