اصلی پژوهش، تلاش برای استخراج و جمع آوری اقوال و پشتوانههای فکری آن است که نشان میدهد قول به حدوث به منظومه اعتقادی شیعه معطوف میگردد. تشکیل خانواده حدیثی در موضوع اصلی و فرعی به همراه مفهوم شناسی مؤلفههای اصلی بحث، به ایجاد پرونده علمی مرتبط با موضوع کمک شایانی نمود. شناخت مؤلفههای توصیفی و روابط جانشینی اسماء (و بالتبع صفات الهی) در فصل دوم، با اعتبارسنجی سندی و محتوایی روایات و پیگیری کارکردهای قرآنی و روایی اسماء ادامه مییابد.
پس از این مرحله، نوبت به رصد اقوال دانشمندان مسلمان به تفکیک باورهای عرفانی، معتزلی، اشعری و سلفی میرسد که به نحوی در پاسخ به سؤال اصلی پژوهش مؤثر واقع میشود. در این بخش مبانی اقوال و لوازم آن به همراه قرائتهای مختلف از حدوث و نظریههای رقیب مورد بحث و تدقیق قرار میگیرد.
فصل چهارم به بیان پیش فرضها و الگوی تبیین اسمای الهی و بررسی و تطبیق آن با الگوی کتاب و سنت میپردازد.
تقدیر و تشکر
لازم است از حمایتهای مادی و معنوی پژوهشگاه قرآن و حدیث در بهثمرنشستن این اثر، تشکر و قدردانی نمایم. از ریاست محترم پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام حجت الاسلام و المسلمین دکتر سبحانی و قائم مقام پژوهشگاه حجت الاسلام و المسلمین دکتر برنجکار که علاوه بر راهبری پروژههای تحقیقاتیِ گروههای پژوهشی، ضمن مطالعه و نقد، با تذکر نکات کلیدی و مهم، به عنوان ناظران این طرح در تولید این اثر نقش بسزایی داشتند، تشکر میکنم. بر خود لازم میدانم کمال تشکر و امتنان خود را از پژوهشگران ارجمند گروه «مطالعات موضوعی» پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام ابراز نمایم