توحیدی اهل بیت علیهم السلام، و تبیین، پاسخگویی و دفاع از اندیشه ایشان نشان میدهد. «حدوث اسماء» یکی از همین اصطلاحات است که در مسئله مهم اسماء و صفات الهی، تبیین رابطه ذات و صفات و شناخت اسماء طرحی نو به شمار میرود.
شناخت این مسئله و مباحث پیرامونی آن به مثابه راه حلی برای فهم نسبت میان گزارههای توحیدی در روایات است، و پاسخی روشن بهاندیشههای معارض از جمله معتزله و اهل حدیث بهشمار میرود. حدوث اسماء کهاندیشه شیعه بر آن استوار گشته در دستگاه نظاممند توحیدی مورد غفلت واقع شده است.
این نوشته تلاش میکند ضمن مطالعه قرآنی و روایی اسمای الهی (از حیث حدوث و کارکرد)، با تشکیل شبکههای معنایی در آیات قرآن و روایات، به تببین مفاهیم کلیدی مانند حدوث و اسم بپردازد؛ علاوه بر این، ضمن بیان کارکردهای اسماء در قرآن و روایات، به بیان پیوندهای حاکم میان مجموعهای از مسائل مرتبط با این بحث و نظریههای رایج در آن اشاره خواهیم نمود. سرانجام با مطالعه میزان انعکاس این بحث در آثار اندیشمندان مسلمان، به بیان مبانی حاکم بر اندیشه ایشان، نسبت اقوال یاد شده با این مفهوم و تلقی ایشان از واژه حدوث خواهیم پرداخت، به امید آن که فضای روشنی از این نظریه ارائه دهیم.
بحث از اسماء و صفات الهی مشتمل بر مسائل گوناگونی است که ارتباط زنجیرهای با حوزههای متعددی از عقاید اسلامی پیدا میکند و سخن از حدوث اسماء، زاویه وجود شناسی این بحث را روشن میسازد.
تصویر حدوث اسماء با مباحثی همچون بساطت ذات، لزوم جهل و یا زیادت بر ذات خداوند، محل حوادث بودن ذات الهی و امثال آن در کشاکش