13
درآمدی بر نظریه حدوث اسماء الهی

کتاب پیش رو، یکی از اجزای کلان پروژه خداشناسی در گروه مطالعات موضوعی پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام است. نویسنده این اثر تلاش کرده است با بهره‏گیری از مجموعه‏ی اصول و ضوابط حاکم بر حوزه مطالعات موضوعی، به تبیین جایگاه اسماء بپردازد، برای این منظور استفاده از ابزارهای معناشناسی و سنجه‏های اعتبارسنجی روایات و کارکردهای قرآنی، روایی و نقد و بررسی اقوال و آرای اندیشمندان مختلف در این مسئله مورد توجه واقع شده است. تحلیل ارتباط و نسبت میان حدوث اسماء با تئوری‏ها و قواعد شناخته شده توحیدی همچون تباین، عینیت، غیریت، زیادت و... از دیگر دغدغه‏های این پژوهش است.

پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام این اثر را گامی نخست در این موضوع می‏داند که همچنان تا به کمال رسیدن موضوع و تنقیح مطلب نیازمند تلاش و تکمیل است و امید می‏رود محقق محترم در پروژه‏های آتی دیگر زوایای این بحث مهم را کاویده و نتایج آن را به جامعه علمی تقدیم نماید.

شایسته است از همه کسانی که با لطف و مساعدت خود زمینه پژوهش و تبیین معارف اهل بیت علیهم السلام را فراهم آورده‏اند به ویژه از حضرت آیت اللّٰه ری شهری ریاست عالی مؤسسه دارالحدیث و پژوهشگاه قرآن و حدیث، که با بردباری و گشاده دستی، سالیانی است مدیران و پژوهشگران این مجموعه را مورد عنایت قرار داده‏اند، تشکر نمایم. همکاری قائم مقام محترم پژوهشگاه، حضرت حجت الاسلام و المسلمین دکتر رضا برنجکار، و همکارانشان در انجام پروژه‏های تحقیقاتی نیز شایسته امتنان است. لازم است از تلاش‏های صدیق ارجمند حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر عبدالهادی مسعودی در ارزیابی این اثر نیز سپاسگزاری نمایم. این اثر درواقع با ارزیابی و


درآمدی بر نظریه حدوث اسماء الهی
12

است که در دوره معاصر و در سایه تشکیل حکومت دینی دو چندان شده است. این خود ادای تکلیفی در برابر همه مجاهدت‏های عالمان شیعه در اعصار مختلف است و امام راحل بزرگوار و شهدای انقلاب و جنگ تحمیلی دین بزرگی بر همه پژوهشگران دینی در این عصر دارند. شکل گیری پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام برای بهره‏برداری از این فرصت طلایی و تاریخی است تا ضمن بازخوانی تاریخی اندیشه امامیه و زدودن غبار غفلت و شبهات از آن، به تبیین و تحلیل مسائل و موضوعات مهم کلامی پرداخته و علاوه بر نمایاندن اصالت و عمق این معارف، راهگشای انسان امروزی باشد.

در سابقه تاریخی مقالات و فِرَق، مسائل توحیدی از جمله مباحث اختلافی دامنه‏دار به شمار می‏رود که منشأ انشعابات و نزاع‏های پربسامدی بوده است. در این میان، گروه‏ها و فرقه‏های گوناگون به تناسب دغدغه‏ها و مواجهه با شبهات، به طرح مباحث و تبیین آموزه‏ها پرداخته‏اند؛ علاوه بر این گروه‏های متعدد، یکدیگر را به جهل و قصور در فهم و تبیین توحید و باورهای مرتبط با آن متهم ساخته‏اند. شیعه، از دیرباز بیش از دیگران در این مسئله به تشبیه، تجسیم و شرک متهم شده است. این اتهام که برآمده از ناآگاهی به نظام هماهنگ حاکم بر آیات و روایات است، دغدغه زیادی برای پاسخ‏گویی در میان عالمان شیعه آفریده است؛ کتاب التوحید صدوق، شاهد گویایی بر این مسئله است.

این فراز و فرود در مسئله اسماء و صفات الهی بسیار پررنگ است، بحث از جایگاه اسماء و صفات الهی در اندیشه امامیه، فراتر از احصاء و استقصاء آن است و به‏عنوان یکی از شاخصه‏ها و ارکان اندیشه توحیدی به حساب می‏آید. «حدوث اسماء» یکی از عناصر اندیشه توحیدی در شیعه است که تبیین آن در ساختار این نظام ضروری است.

  • نام منبع :
    درآمدی بر نظریه حدوث اسماء الهی
    سایر پدیدآورندگان :
    علیرضا بهرامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1398
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1282
صفحه از 312
پرینت  ارسال به