97
ایمان در قرآن

ذو الکفل، الیاس، یونس، اسحاق، یعقوب، یوسف، شعیب، موسی، هارون، داوود، سلیمان، ایّوب، زکریّا، یحیی، اسماعیل،۱ عیسی، محمّد علیهم السلام.

گروه دوم، پیامبرانی هستند که در قرآن به داستانی از زندگی آنها اشاره شده؛ ولی نام آنها در قرآن ذکر نشده است. از این گروه می‌توان به نمونه‌های زیر اشاره کرد:

قرآن در ماجرای موسی علیه السلام،۲ به بنده صالحی از بندگان خدا اشاره می‌کند که موسی در صدد بهره‌گیری از علوم الهی او بوده است. قرآن، نام آن عبد صالح را بیان نکرده است، هر چند برخی احادیث، او را «خضر نبی» معرّفی کرده‌اند. همچنین در قرآن از اسباط۳ نام برده شده است که نوادگان یعقوب علیه السلام هستند؛ ولی نام آنها بیان نشده است. نمونه دیگر، یکی از پیامبران بنی اسرائیل است که قرآن به داستان او اشاره می‌کند و می‌فرماید:

۰.(أَلَمْ تَرَ إِلَى ٱلْمَلَاءِ مِنْ بَنِى إِسْرَائِيلَ مِنْ بَعْدِ مُوسَىٰ إِذْ قَالُوا لِنَبِىٍّ لَّهُمُ ٱبْعَثْ لَنَا مَلِكًا نُّقَاتِلْ فِى سَبِيلِ ٱللهِ.۴

۰.آیا [به دیده دل] ننگریستى به [حال] آن گروه [از سران و اشراف] بنى اسرائیل پس از [وفات] موسى که به یکى از پیامبران خود (شموئیل) گفتند: «براى ما فرمان‌روایى برانگیز تا در راه خدا پیکار کنیم»؟).

قوم یهود پس از موسی علیه السلام دچار پراکندگى و اختلاف شدند، به طوری که در برابر کوچک‏ترین دشمنان قدرت دفاع نداشتند، تا جایى که دشمنان، گروه زیادی از آنها را از سرزمین خود بیرون راندند و حتّى فرزندان آنها را به اسارت گرفتند. این وضع سال‌ها ادامه داشت تا آن که خداوند، پیامبرى را براى نجات و ارشاد آنها بر انگیخت. بنی ‌اسرائیل نزد او آمدند و از او

1.. اسماعیل نام چند پیامبر الهی بوده است. خدای متعال در سورۀ مریم، از اسماعیلی یاد می‌کند که او را «صادِقَ الوَعدِ» می‌نامد: (وَ اذكُر فِي الكِتابِ إِسماعيلَ إِنَّهُ كانَ صادِقَ الوَعدِ وَ كانَ رَسُولاً نَبِيًّا) (مریم: آیۀ ۵۴). این اسماعیل، فرزند حزقيل است و با اسماعیلی که فرزند ابراهیم علیه السلام است، تفاوت دارد. او یكى از انبياى بنى اسرائيل بوده است.

2.. کهف: آیۀ ۶۵.

3.. بقره: آیۀ ۱۳۶.

4.. بقره: آیۀ ۲۴۶.


ایمان در قرآن
96

الزَّبُورَ وَ الفُرقَانَ.۱

۰.خداوند متعال، یکصد و چهار کتاب را نازل کرد: پنجاه صحیفه بر شیث، سی صحیفه بر ادریس بیست صحیفه بر ابراهیم و [نیز] تورات و انجیل و زبور و قرآن را نازل کرد.

بر اساس این حدیث، کتاب آسمانی شیث علیه السلام دارای پنجاه صحیفه و کتاب آسمانی ادریس علیه السلام، سی صحیفه و کتاب آسمانی ابراهیم علیه السلام، بیست صحیفه بوده است. در این حدیث، از تورات، انجیل، زبور و قرآن نیز در کنار صحیفه‌هایی که برای سایر انبیا فرستاده شده، نامبرده شده است.

پیامبرانی که در قرآن از آنها یاد شده است

در قرآن کریم به داستان زندگی تمام پیامبران الهی اشاره نشده است. قرآن تنها به سرگذشت برخی از انبیا اشاره می‌کند و از گروه زیادی از پیامبران یاد نمی‌کند. خدای متعال در قرآن به این مطلب اشاره کرده، خطاب به پیامبر صلی الله علیه و اله می‌فرماید:

۰.(وَ لَقَد أَرسَلنا رُسُلاً مِن قَبلِکَ مِنهُم مَن قَصَصنا عَلَیکَ وَ مِنهُم مَن لَم نَقصُص عَلَیکَ.۲

۰.و به تحقیق، پیش از تو رسولانى را [به سوى جامعه بشر] فرستادیم. [سرگذشت] برخى از آنها را برای تو بازگو کردیم و برخى را برای تو بازگو نکردیم).

بنا بر این، در قرآن، تنها به داستان زندگی و سرگذشت برخی از پیامبران الهی اشاره شده است. خدای متعال در قرآن به دو شکل از پیامبران الهی یاد کرده است. گاهی به داستان زندگی یک پیامبر همراه با نام او اشاره می‌کند و گاهی بی‌ آن که نام پیامبر ذکر شود، جریان‌هایی را از زندگی او بیان می‌کند. بنا بر این، پیامبران الهی که در قرآن از آنها یاد شده است، دو دسته‌ اند:

گروه نخست، پیامبرانی هستند که در قرآن به صراحت نام آنها ذکر شده است. این پیامبران عبارت‌ اند از: آدم، نوح، ادریس، هود، صالح، ابراهیم، لوط، اسماعیل،۳ یسع،

1.. معانی الأخبار: ص ۳۳۳ ح ۱.

2.. غافر: آیۀ ۷۸.

3.. فرزند ابراهیم علیه السلام.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 120589
صفحه از 436
پرینت  ارسال به