93
ایمان در قرآن

۰.(المُؤمِنُونَ کُلٌّ آمَنَ بِاللهِ وَ مَلائِکَتِهِ وَ کُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ.۱

۰.مؤمنان، همگى به خدا و فرشتگان او و کتاب‏های او و فرستادگان او ایمان آورده‏اند).

در این آیه شریف، ابتدا ایمان به کتاب‌های آسمانی و پس از آن، ایمان به پیامبران الهی مطرح شده است. کتاب‌های آسمانی، کتاب‌هایی هستند که از ناحیه خداوند، به وسیله فرشتگان الهی بر پیامبران نازل شده‌اند. بر اساس این آیه، اهل ایمان کسانی هستند که به تمام کتاب‌های آسمانی ایمان دارند؛ یعنی از نخستین کتابی که خداوند برای پیامبری از پیامبرانش فرستاده تا آخرین کتاب آسمانی که قرآن نام دارد، همه را قبول دارند.

از سویی اهل ایمان، به تمام پیامبران الهی ایمان دارند و در اعتقاد به انبیای الهی، میان پیامبران تفاوت نمی‌گذارند و همه را می‌پذیرند:

۰.(لا نُفَرِّقُ بَینَ أَحَدٍ مِن رُسُلِهِ.۲

۰.[و گفتند:] میان هیچ یک از فرستادگان او تفاوت نمى‏گذاریم).

بر خلاف یهود و نصارا که به برخی از پیامبران ایمان آوردند و به برخی ایمان نیاوردند، مؤمنان حقیقی میان پیامبران الهی تفاوت نمی‌گذارند و به همه آنها ایمان دارند.

قرآن کریم در آیات متعدّدی بر لزوم ایمان به تمام کتاب‌های آسمانی و انبیای الهی تأکید کرده است. این آیات، دو دسته ‌اند: در برخی آیات، از پیامبران الهی که ایمان به رسالت آنها واجب است، نامی آورده نشده و بر ایمان به آنان، به صورت کلّی تأکید گردیده است. در دو آیه، از تعبیر (فَآمِنُوا بِاللهِ وَ رُسُلِه)۳ استفاده شده که بر اساس آنها، ایمان به تمام پیامبران الهی واجب است. در گروه دیگری از آیات، نام برخی از پیامبران الهی که ایمان به رسالت آنها واجب است نیز بیان شده است:

۰.(قُولُوا آمَنَّا بِاللهِ وَ ما أُنزِلَ إِلَینا وَ ما أُنزِلَ إِلى‏ إِبراهیمَ وَ إِسماعیلَ وَ إِسحاقَ وَ یَعقُوبَ وَ الأَسباطِ وَ ما أُوتِیَ مُوسى‏ وَ عیسى‏ وَ ما أُوتِیَ النَّبِیُّونَ مِن رَبِّهِم لا نُفَرِّقُ بَینَ أَحَدٍ مِنهُم وَ

1.. بقره: آیۀ ۲۸۵.

2.. بقره: آیۀ ۲۸۵.

3.. نساء: آیۀ ۱۷۱، آل عمران: آیۀ ۱۷۹.


ایمان در قرآن
92

عظمت خداوند، بسیار ناچیز است. این از ویژگی‌های فرشته است.

پنج. بی‌نیازی از خوردن، نوشیدن و ازدواج

فرشتگان، موجوداتی مجرّد و غیر مادّی هستند. به همین دلیل، همانند انسان‌ها نیازهای مادّی مثل خوردن و آشامیدن و ازدواج ندارند. امام صادق علیه السلام در توصیف فرشتگان می‌فرماید:

۰.إِنَّ المَلَائِکَةَ لَا یَأکُلُونَ وَ لَا یَشرَبُونَ وَ لَا یَنکِحُونَ وَ إِنَّمَا یَعِیشُونَ بِنَسِیمِ العَرش.۱

۰.فرشتگان، نه می‌خورند و نه می‌آشامند و نه ازدواج می‌کنند؛ بلکه با نسیم عرش زندگی می‌کنند.

شش. نادیدنی بودن

چشم و گوش مادّی توان دیدن فرشته و شنیدن صدای او را ندارد. البتّه اگر چشم و گوش باطن کسی باز شده باشد، می‌تواند فرشته را ببیند و صدایش را بشنود. در غیر این صورت، کسی توان مشاهده فرشتگان را ندارد. گروهی از مشرکان در صدر اسلام، از پیامبر خدا صلی الله علیه و اله تقاضای مشاهده فرشتگان را داشتند و ایمان خود را مشروط به دیدن فرشتگان حامل قرآن کرده بودند. پیامبر خدا صلی الله علیه و اله در مقام احتجاج، به آنها فرمود:

۰.فَالمَلَکُ لَا تُشَاهِدُهُ حَواسُّکُم لِأَنَّهُ مِن جِنسِ هَذَا الهَوَاءِ لَا عِیَانَ مِنهُ وَ لَو شَاهَدتُمُوهُ بِأَن یُزَادَ فِی قُوَى أَبصَارِکُم لَقُلتُم لَیسَ هَذَا مَلَکاً بَل هَذَا بَشَرٌ.۲

۰.حواسّ شما فرشته را در نمی‌یابد؛ زیرا آن از جنس این هواست که دیده نمی‌شود. اگر دیدگان شما چندان قوی و تیزبین شود که فرشته را ببینید، خواهید گفت: این فرشته نیست؛ بلکه بشر است.

۴ و ۵. ایمان به تمام کتاب‌های آسمانی و انبیای الهی

در ادامه بیان اموری که اعتقاد به آنها واجب است، قرآن کریم از اهل ایمان دعوت می‌کند تا به کتاب‌های آسمانی و انبیای الهی ایمان بیاورند:

1.. تفسیر القمّی: ج ۲ ص ۲۰۶، بحار الأنوار: ج ۵۶ ص ۱۷۴ ح ۴.

2.. الاحتجاج: ج ۱ ص ۳۰، بحار الأنوار: ج ۵۶ ص ۱۷۱ ح ۱ .

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 120279
صفحه از 436
پرینت  ارسال به