«ایمان» بیان نموده است.۱ از این رو، مؤمنی که از آرامش دل بیبهره باشد، ایمانش دچار آفت و کاستی میشود و دلی که خداوند، آن را با نور ایمان روشن سازد، آشفتگی و پریشانی از آن رخت میبندد.
۵. رهایی از ناملایمات زندگی
بر اساس احادیث، خوشی و آسایشِ دنیا، با سختی و رنج آمیخته است و انسان در طول زندگی، با مشکلات و سختیهای گوناگون رو به رو میگردد. برخورداری از امکانات مناسب و رفاه فراوان نیز در پیشگیری و بر طرف ساختنِ ناملایمات، تأثیر چندانی ندارد؛ چرا که انواع مریضی، حوادث ناگوار و مشکلات روحی در کمین انسان است و آسایش او را تهدید میکند. در یک کلام، دستیابی به آسایش همهجانبه و زندگی بیدرد سر، در این دنیا ممکن نیست، چنان که خداوند در حدیث قدسی، خطاب به داوود علیه السلام میفرماید:
۰.یا داووُدُ! إنِّی وَضَعتُ خَمسَةً فی خَمسَةٍ وَ النَّاسُ یَطلُبُونَها فی خَمسَةٍ غَیرِها فَلا یَجِدُونَها... وَضَعتُ الرَّاحَةَ فی الجَنَّةِ وَ هُم یَطلُبُونَها فی الدُّنیا فَلا یَجِدُونَها.۲
۰.ای داوود! من پنج چیز را در پنج چیز قرار دادم؛ امّا مردم آنها را در پنج چیز دیگر میجویند. از این رو، آنها را نمییابند:... آسایش را در بهشت قرار دادم؛ ولی آنها آسودگی را در دنیا میجویند. از این رو، آن را نمییابند.
بنا بر این، انسان در زندگی دنیا، در معرض رنج و اندوه است و ناگزیر با مشکلات و گرفتاریها رو به رو میشود. خدای متعال، راه نجات و رهایی از ناملایمات زندگی را در ایمان قرار داده است. ایمان، نه تنها موجب نجات انسان از سختیهای پس از مرگ میشود، بلکه در دنیا نیز رهایی از گرفتاریها و ناملایمات را به دنبال دارد.
نجات و رهایی از ناملایمات زندگی، از آثار و برکات ایمان است که در چندین آیه از قرآن، به آن اشاره شده است. قرآن، در بیان ماجرای یونس علیه السلام و فرو رفتن او در کام نهنگ، عامل نجات وی از رنج و اندوه را توبه و بازگشت به سوی خدا بیان میکند. پس از بیان ماجرای یونس علیه السلام، به