خوشخلقی صورت گیرد. از نگاه قرآن و اهل بیت علیهم السلام، دعوت ایمانی باید بر پایه نرمخویی و مدارا باشد. پرهیز از خشونت و تندی، در پذیرش چنین دعوتی، بسیار مؤثّر است. اهمّیت مطلب به اندازهای است که قرآن کریم برای دعوت فرعون طغیانگر، خطاب به موسی علیه السلام میفرماید:
(فَقُولا لَهُ قَولاً لَیِّناً لَعَلَّهُ یَتَذَکَّرُ أو یَخشىٰ.۱
۰.پس با او سخنى نرم بگویید. باشد که بپذیرد یا بترسد [و به پذیرش نزدیک گردد]).
احتمال تأثیر سخنی که با نرمی و ملایمت همراه باشد، بسیار است. اگر با کسی که ایمان ندارد یا در درجات پایین ایمان قرار دارد، با رفق و مدارا برخورد شود، در بسیاری از موارد تأثیر میپذیرد و چنانچه دعوت ایمانی با تندی و خشونت باشد، احتمال تأثیر آن اندک است. خدای متعال در قرآن، عامل موفّقیت پیامبر صلی الله علیه و اله در دعوت ایمانی را نرمخویی و پرهیز از بدخلقی میداند و میفرماید:
(فَبِما رَحمَةٍ مِنَ اللّٰهِ لِنتَ لَهُم وَ لَو کُنتَ فَظًّا غَلیظَ القَلبِ لاَنفَضُّوا مِن حَولِک.۲
۰.پس به برکت رحمتى از جانب خداوند، با آنها (امّت خود) نرمخو شدى، و اگر بدخلق و سختدل بودى، حتماً از پیرامونت پراکنده مىشدند).
در صورتی که پیامبر خدا صلی الله علیه و اله انسان تندخو و خشنی بود، هرگز موقعیت تربیت و رشد دادن مردم را به دست نمیآورد. ایشان، همواره در دعوت مردم به دین اسلام، نرمخویی و خوشخلقی را در نظر داشت و اساس تبلیغ را بر پایه آسانگیری و نرمی بنا نهاده بود. زمانی که برای تعلیم و تربیت مردم، کسی را به سوی آنها میفرستاد، بر این نکته تأکید میفرمود که:
۰.یَسِّرُوا وَ لا تُعَسِّرُوا وَ بَشِّرُوا وَ لا تُنَفِّرُوا.۳
۰.آسان بگیرید و سخت مگیرید و بشارت دهید و رم ندهید.
اسلام باید به گونهای ترویج یابد که مردم از آموزههای آن، احساس نفرت و دلزدگی پیدا نکنند. اسلام، آیین زیباییهاست و باید با بهترین روشها به مردم شناسانده شود.