241
ایمان در قرآن

گردن‌هایشان را بزنید) می‌فرماید:

۰.فَهَذا ما فَرَضَ اللَّهُ عَلَى الیَدَینِ لِأنَّ الضَّربَ مِن عِلاجِهِما.

۰.این است آنچه خداوند بر دو دست‌ واجب ساخته؛ چرا که ضربه زدن، کار آنهاست.

دست باایمان، به روی دشمنان دین باز می‌شود؛ ولی در برابر همکیشان بسته می‌ماند. آن جا که استفاده از نیروی دست حرام باشد، دست مؤمن بسته می‌ماند. بنا بر این، کسی که در هنگام غضب، از روی ستم به دیگری ضربه می‌زند، در انجام وظیفه ایمانی دست، کوتاهی کرده است. وظیفه ایمانی دست، این است که آن جا که نباید بزند، نزند. از این رو، مؤمن در هنگام خشم و غضب، از دستان خود مواظبت کرده تا به ناحق به کسی ستم نورزد.

۷. وظیفه پا

پا موظّف است که به سمت حرام و گناه گام بر ندارد و از محافلی که در آنها با حق مخالفت می‌شود، دور کند. به بیان دیگر، وظیفه ایمانی پا، این است که در مجالسی که با یاد خداوند تنافی دارد و در آنها یاد شیطان زنده می‌شود، شرکت نکند و برای نافرمانی خداوند به حرکت در نیاید. امام صادق علیه السلام در بیان وظیفه ایمانی پا می‌فرماید:

۰.وَ فَرَضَ عَلَى الرِّجلَینِ أن لا یَمشِیَ بِهِما إلَى شَیءٍ مِن مَعاصِی اللَّهِ وَ فَرَضَ عَلَیهِما المَشیَ إلَى ما یُرضِی اللَّه.

۰.بر دو پا واجب ساخت که [انسان] با آنها به سوی معاصی خداوند نرود و بر آن واجب ساخت در راهی که خداوند عزّ و جل می‌پسندد، گام بردارند.

پای باایمان، جایی می‌رود که خداوند می‌پسندد، مانند مسجد، حسینیّه و هر جایی که خشنودی خداوند در رفتن به آن جا باشد.

در برخی از آیات، به شیوه حرکت مؤمن نیز اشاره شده است. بر اساس این آیات، مؤمن در زمین، با تکبّر و خودنمایی حرکت نمی‌کند و حرکت او، نه تند است و نه کُند. خدای متعال در این باره می‌فرماید:


ایمان در قرآن
240

۶. وظیفه دست‌

دست مؤمن، دستی است که در طاعت خدا به کار رود و با آن، نافرمانی خداوند صورت نگیرد. هر گاه برای انجام دستور خداوند، به حرکتِ دست نیاز باشد، دستِ مؤمن به حرکت می‌آید و فرمان خداوند را اجرا می‌کند، مانند پرداخت صدقه، که دستان مؤمن، بر اساس وظیفه ایمانی خود، به حرکت می‌آیند و صدقه را به مستمند تحویل می‌دهند. همچنین در هنگام نماز، مؤمن را با حرکات مناسب، در طهارت و وضو یاری می‌دهند. چنانچه دست، در انجام چنین وظایفی کوتاهی ورزد، دست مؤمن به شمار نمی‌آید. امام صادق علیه السلام در باره دستان می‌فرماید:

۰.وَ فَرَضَ اللَّهُ عَلَى الیَدَینِ أن لا یَبطِشَ بِهِما إلَى ما حَرَّمَ اللَّهُ وَ أن یَبطِشَ بِهِما إلَى ما أمَرَ اللَّهُ عزّ و جل وَ فَرَضَ عَلَیهِما مِنَ الصَّدَقَةِ وَ صِلَةِ الرَّحِمِ وَ الجِهادِ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَ الطَّهُورِ لِلصَّلاةِ فَقالَ (یا أیُّها الَّذِینَ آمَنُوا إذا قُمتُم إلَى الصَّلا‍ةِ فَاغسِلُوا وُجُوهَکُم وَ أیدِیَکُم إلَى المَرافِقِ وَ امسَحُوا بِرُؤُسِکُم وَ أرجُلَکُم إلَى الکَعبَینِ).

۰.خداوند بر دو دست، واجب ساخت که با آنها کاری را که خداوند حرام کرده است، انجام ندهند و آنچه را خداوند فرمان داده است، انجام دهند، و صدقه دادن و کمک به خویشاوند و جهاد در راه خدا و وضو گرفتن برای نماز را بر آنها واجب کرده و فرموده است: (ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هر گاه برای نماز برخاستید، صورت‌ها و دست‌هایتان را تا آرنج بشویید و سرهای خود را و پاهایتان را تا برآمدگیِ آن، مسح کنید).

یکی از وظایف ایمانی دست، شرکت در جهاد و ضربه زدن در راه خداست. مؤمن آن نیست که گوشه‌نشینی پیشه کند و روزگار را تنها با نماز و روزه سپری نماید. گاهی وظیفه ایمانی او اقتضا دارد تا در میدان نبرد، حاضر شود و با دستان خود، دشمنان دین را از میان بردارد. در میدان جهاد که به ضربات سنگین دست نیاز است، وظیفه ایمانی آن، حرکت و ضربه زدن بر دشمنان خدا و دین است. از این رو، امام صادق علیه السلام ضمن اشاره به آیه شریف (فَإذا لَقِیتُمُ الَّذِینَ کَفَرُوا فَضَربَ الرِّقاب؛۱ پس چون با کافران [در جنگ] برخورد کردید، باید

1.. محمّد: آیۀ ۴.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 120248
صفحه از 436
پرینت  ارسال به