225
ایمان در قرآن

۰.هر کس رزمنده‌ای را بیازارد، مرا آزرده است و هر کس مرا بیازارد، خداوند بهشت را بر او حرام می‌گرداند و سرپناهش آتش است.

ب ـ پدر و مادر: پدر و مادر، از کسانی هستند که آزردن و رنجاندن آنها، موجب از دست رفتنِ بسیاری از توفیقات الهی می‌گردد. در احادیث فراوانی، به مسئله بدرفتاری با والدین و رنجاندن ایشان اشاره شده است که بر اساس آنها، خطر آزردن پدر و مادر برای ایمان، ناگوار است. کسی که در اثر رنجاندن پدر و مادر، آنها را از خود ناراضی و ناخشنود گرداند، از بخشش خداوند بی‌بهره می‌ماند و هر چه هم در طاعت پروردگار بکوشد، از نیکیِ بخشش و رحمت خداوند، بی‌نصیب خواهد ماند. پیامبر خدا صلی الله علیه و اله می‌فرماید:

۰.یُقالُ لِلعاقِّ اعمَل ما شِئتَ مِن الطَّاعَةِ فَإنِّی لا أغفِرُ لَک.۱

۰.به آزارنده پدر و مادر گفته می‌شود: از طاعت، هر آنچه می‌خواهی، انجام بده؛ امّا من تو را نمی‌آمرزم.

چنین فردی هر اندازه در کارنامه اعمالش از نماز و عبادت باشد، از رسیدن به چشمه جوشان رحمت پروردگار باز می‌ماند و آمرزش الهی به او نمی‌رسد. از این جا روشن می‌شود که بدرفتاری با پدر و مادر، اساس ایمان را تهدید می‌کند و کسی که خشنودی آن دو را جلب نکند، خدا و پیامبرش را ناخشنود ساخته است.

رعایت مقام پدر و مادر به اندازه‌ای در نزد پیامبر صلی الله علیه و اله اهمّیت دارد که در مورد آزردن آنها، تعابیری را به کار برده که نظیر آن را در باره آزردن امیر مؤمنان علیه السلام و فاطمه زهرا علیها السلام به کار برده‌ است. ایشان می‌فرماید:

۰.مَن آذَى والِدَیهِ فَقَد آذانی وَ مَن آذانی فَقَد آذَى اللَّهَ وَ مَن آذَى اللَّهَ فَهُوَ مَلعُونٌ.۲

۰.هر کس پدر و مادرش را بیازارد، مرا آزار داده است و هر کس مرا آزار دهد، خدا را آزار داده است و هر کس خدا را آزار دهد، ملعون است.

ج ـ همسر: یکی از بنیان‌های محکم در اسلام، نهاد خانواده است که بر اساس احادیث،

1.. بحار الأنوار: ج ۷۱ ص ۸۰ ح ۸۲.

2.. مستدرک الوسائل: ج ۱۵ ص ۱۹۳ ح ۱۷۹۷۸.


ایمان در قرآن
224

پرهیز از آزار دیگران و مراعات حریم آسایش مسلمانان، لازمه مسلمانی و از ملاک‌های اصلی ایمان است و کسی که مسلمانان را بیازارد، به آفت ایمان مبتلا گشته است.

با این که اسلام، مردم را از آزردن یکدیگر نهی می‌کند، در آموزه‌های اسلامی، به طور ویژه بر پرهیز از آزردن برخی از افراد، سفارش شده است. این مطلب نشان می‌دهد که با آزردن این افراد، ایمان انسان در معرض خطر بیشتری قرار می‌گیرد. در حقیقت، اثر رنجاندن و آزار گروهی از مردم، بیش از آزردن دیگران، در از دست رفتن ایمان و سلب توفیقات الهی نمودار می‌گردد. کسی که چنین افرادی را بیازارد، به سرعت در دینداری آسیب‌پذیر می‌شود و توفیق پایداری در مسیر ایمان را از دست می‌دهد. این افراد عبارت‌ اند از:

الف ـ مجاهد در راه خدا: گروهی از مردم، برای دفاع از جان و مال و استقلال مسلمانان، از جان خود می‌گذرند و در جهاد با دشمنان دین و دفاع از مرزهای مسلمانان، پیش‌گام می‌شوند. این افراد، مجاهدان در راه خداوند هستند که در پیشگاه خداوند، از منزلت ویژه‌ای برخوردارند. آزردن مجاهدان و کسانی که اهل جبهه و جهاد هستند، از آزردن سایر مسلمان‌ها، برای ایمان، خطرناک‌تر است و موجب برانگیخته شدن خشم خداوند می‌شود. پیامبر خدا صلی الله علیه و اله در این باره می‌فرماید:

۰.اتَّقُوا أذَى المُجاهِدینَ فی سَبیلِ اللّهِ، فَإنَّ اللّهَ یَغضَبُ لَهُم کَما یَغضَبُ لِلرُّسُلِ، وَ یَستَجیبُ لَهُم کَما یَستَجیبُ لَهُم.۱

۰.از آزردن مجاهدانِ در راه خدا بپرهیزید؛ زیرا خداوند به خاطر آنان به خشم می‌آید، همچنان که به خاطر پیامبران به خشم می‌آید و دعای آنان را اجابت می‌کند، همچنان که دعای پیامبران را اجابت می‌کند.

پیامبر صلی الله علیه و اله در حدیث دیگری، آزردن مجاهدان را به سان آزرده شدنِ خود و موجب محروم شدن از بهشت بیان می‌فرماید:

۰.مَن آذَى غازِیاً فَقَد آذانِی، وَ مَن آذانِی فَقَد حَرَّمَ اللّهُ عَلَیهِ الجَنَّةَ وَ مَأواهُ النَّارُ.۲

1.. کنز العمّال: ج ۴ ص ۳۱۴ ح ۱۰۶۶۴.

2.. کنز العمّال: ج ۴ ص ۳۱۳ ح ۱۰۶۶۳.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 120731
صفحه از 436
پرینت  ارسال به