دلا! معاش چنان کن که گر بلغزد پای | فرشتهات به دو دست دعا نگه دارد | گرت هواست که از دوست نگسلی پیوند | نگاه دار سر رشته تا نگه دارد.۱ | ۳. برآوردن نیاز برادران ایمانی
در صورتی انسان به ایمان پایدار دست مییابد که اعمالش در پیشگاه خداوند، قبول شوند. بر اساس تعالیم اهل بیت علیهم السلام، شرط قبولی اعمال، دستگیری از برادران ایمانی و گشودن گره از مشکلات ایشان است. کسی که با دست و زبان یا مال و دارایی، نیاز مسلمانی را بر طرف کند، زمینه پذیرش اعمالش در درگاه خداوند فراهم میگردد و چنانچه در این مسیر کوتاهی کند، اعمال نیکوی او پذیرفته نخواهند شد. وقتی عمل انسان قبول نشود، ایمان او ناپایدار میگردد. امام کاظم علیه السلام میفرماید:
۰.إنَّ خَواتِیمَ أعمالِکُم قَضاءُ حَوائِجِ إخوانِکُم وَ الإحسانُ إلَیهِم ما قَدَرتُم وَ إلَّا لَم یُقبَل مِنکُم عَمَلٌ.۲
۰.مُهرِ [تأیید] کارهای شما، برآوردن نیازهای برادرانتان است و نیکی کردن به آنان، تا آن جا که میتوانید، و گر نه، هیچ کاری از شما پذیرفته نمیشود.
بنا بر این، توجّه به نیازِ مستمندان و برآوردنِ حاجت حاجتمندان، از عوامل مؤثّر در نیکفرجامی و عاقبت به خیری است. اهمّیت مطلب، تا جایی است که ملاک پذیرش اعمال انسان، احسان و نیکی به دیگران دانسته شده است.
بر اساس احادیث، تقویت مهر و عاطفه در میان برادران دینی، سبب قرار گرفتن در خطّ اهل بیت علیهم السلام و همراهی با ایشان است. امام کاظم علیه السلام در ادامه حدیث پیشین میفرماید:
۰.حِنُّوا عَلَى إخوانِکُم وَ ارحَمُوهُم تَلحَقُوا بِنا.
۰.با برادرانتان مهربان باشید و به آنان رحم کنید تا به ما بپیوندید.
فرجام نیکو در انتظار شیعیانی است که در خدمتگزاری به برادران ایمانی، کوتاهی