123
ایمان در قرآن

فصل پنجم

پایداری ایمان

از نگاه قرآن و احادیث اهل بیت علیهم السلام، ایمان به دو گونه پایدار و ناپایدار تقسیم می‌شود. ایمان پایدار، آن است که با جان مؤمن آمیخته گردد و چون یاورِ همراه، در سر تا سر زندگی و در لحظه مرگ از او جدا نگردد. چنین باوری، پس از مرگ، در عالم قبر و در صحنه قیامت از انسان جدا نمی‌شود و در زندگی جاویدان اُخروی، او را همراهی می‌کند. چنانچه مؤمن، پس از دستیابی به ایمان، به باورهای خود پشت کند و گوهر ایمان را از کف بدهد، ایمان او ناپایدار خواهد بود. ایمان ناپایدار، آن است که انسان در آغاز، گوهر ایمان را در صدف جان پرورش دهد؛ ولی پس از مدّتی، دست از ایمان بر ‌دارد و توفیق ایمان از او گرفته شود.

مسئله پایداری و ناپایداری ایمان، در سرنوشت انسان‌ها تأثیر به‌سزایی دارد و اهل ایمان باید بر پایداری ایمان همّت گمارند تا ایمان، در قبر و قیامت، آنان را همراهی کند و از آنها جدا نشود. با توجّه به اهمّیت مطلب، اهل بیت علیهم السلام همواره به مردم در باره نگهداری ایمان و ثبات قدم در ایمان هشدار داده و به آن دعوت کرده‌اند.

در احادیث، از ایمان پایدار به «ایمان مستقر» و از ایمان ناپایدار به «ایمان مستودَع» یاد شده است. ایمان مستقر، ایمانی است که در جان انسان، قرار و آرام دارد و ایمان مستودع، ایمانی است که چند روزی در جان انسان به امانت نهاده‌اند و سرانجام، باز پس گرفته می‌شود. گویا ایمان، موهبتی است که خداوند در نزد مؤمن به امانت می‌گذارد و چنانچه لیاقت امانتداری از این گوهر گران‌بها را در او نبیند، آن را پس می‌گیرد.


ایمان در قرآن
122

دین را در دو عنوان جامع، یعنی توحید و نبوّت خلاصه کنیم تا با اقرار به یکتایی خدا و نبوّت خاتم انبیا، اصول دین کامل شود و انسان در زمره مؤمنان واقعی قرار گیرد؟

هر چند اصول پنجگانه را می‌توان در دو عنوان جامع خلاصه کرد، ولی بیان اصول دین در پنج عنوان، به خاطر اهمّیت اموری است که تبیین دقیق آنها، در شکل‌گیری عقیده صحیح و حق، نقش مهمّی دارد. به عنوان نمونه بین مذاهب و فِرَق اسلامی در مسئله عدل الهی، اختلاف‌های فراوانی وجود دارند که این اختلاف‌ها در باورِ درست به توحید، مؤثّر‌اند. از همین رو در مکتب امامیّه، عقیده به عدل الهی با بیان ویژه‌ای که از آن می‌شود، در کنار توحید، به عنوان یک اصل اعتقادی مطرح شده است.

همچنین امامت، از مسائل اساسی و مهمّی است که نقشه راه امّت اسلامی بر اساس آن روشن می‌گردد و اعتقاد به آن، تأثیر به‌سزایی در سرنوشت دینی، اجتماعی، سیاسی و اخلاقی جامعه اسلامی دارد. به خاطر اختلاف‌هایی که میان امّت اسلام در بیان امامت وجود دارد، عقیده به امامت با زمینه کلامی ویژه‌ای، به عنوان یک اصل اعتقادی مستقل، در مکتب امامیّه مطرح می‌شود. در مسئله معاد نیز داستان از همین قرار است.

بنا بر این با این که تمام اعتقادات انسان، در ایمان به خداوند و ایمان به نبوّت خلاصه می‌شود، به خاطر نقشی که اصول پنجگانه در بنای زندگی سعادتمندانه انسان در دنیا و آخرت ایفا می‌کنند، اصول دین را در این پنج عنوان مطرح ساخته‌اند.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 120165
صفحه از 436
پرینت  ارسال به