117
ایمان در قرآن

گردن نهادن به فرمان ما، و خویشتنداری از حرام، و فروتنی و منتظر قائم ما بودن. همانا ما دولتی داریم که خداوند، هر گاه بخواهد، آن را می‌آورد.

بر اساس این حدیث، اعمال انسان، به شرط التزام به یکتایی خداوند و نبوّت خاتم انبیا و اقرار به آنچه از جانب خدا آمده است، پذیرفته می‌شود. در پی اقرار به آنچه از جانب خداوند آمده است، اقرار به اموری نظیر ولایت اهل بیت علیهم السلام و برائت از دشمنان ایشان می‌آید؛ زیرا این امور، از جانب خداوند آمده‌اند. کسی که خود را به آنچه از سوی خداوند آمده است، ملتزم بداند، در برابر اهل بیت تسلیم خواهد بود. چنین فردی حکومت جهانی اهل بیت را از جانب خدا می‌داند و تحقّق آن را به عنوان یک باور می‌پذیرد و در انتظار آن می‌ماند.

توصیف دینِ ابراهیم مُخارِقی

ابراهیم مُخارقی، از کسانی است که عقاید خود را به محضر امام معصوم عرضه داشته است تا از صحّت آن مطمئن شود. او نیز به سنّت نیکوی عرضه دین عمل کرده و از امام صادق علیه السلام مُهر تأیید دریافت نموده است. وی ماجرای بیان عقایدش در محضر امام صادق علیه السلام را چنین بیان کرده است: برای امام صادق علیه السلام دین خود را توصیف کردم و گفتم: گواهی می‌دهم که معبودی جز اللّٰه نیست. یگانه است و بی‌انباز و [گواهی می‌دهم که] محمّد، پیامبر خدا و علی، امام عادل پس از اوست و سپس حسن و حسین و سپس علی بن الحسین و سپس محمّد بن علی و آن گاه شما. امام صادق علیه السلام به من فرمود: خدایت رحمت کند!

کسی که عقیده‌اش درست و دینش بر حق باشد، زمینه ورود در رحمت واسعه الهی را دارد. اگر چنین فردی در زندگی موازین دینی را رعایت کند، به بالاترین درجات کمال نائل می‌گردد. از همین رو، امام صادق علیه السلام پس از تأیید عقاید ابراهیم مخارقی، او را به چند نکته توصیه فرموده است:

۰.اتَّقُوا اللَّهَ اتَّقُوا اللَّهَ اتَّقُوا اللَّهَ عَلَیکُم بِالوَرَعِ وَ صِدقِ الحَدِیثِ وَ أَدَاءِ الأَمَانَةِ وَ عِفَّةِ البَطنِ وَ الفَرجِ تَکُونُوا مَعَنَا فِی الرَّفِیقِ الأَعلَى.۱

۰.از خدا بترسید، از خدا بترسید، از خدا بترسید. بر شما باد به [در پیش گرفتن]

1.. الأمالی، طوسی: ص ۲۲۲ ح ۳۸۴، بحار الأنوار: ج ۶۶ ص ۳ ح ۳.


ایمان در قرآن
116

به آمدن چنین روزی، در پیشگاه امام معصوم بازگو می‌کند:

۰.وَ إِنَّ السَّاعَةَ آتِیَةٌ لَا رَیبَ فِیهَا وَ إِنَّ اللَّهَ یَبعَثُ مَن فِی القُبُورِ.

۰.[معتقدم که] قیامت، آمدنی است و تردیدی در آن نیست و خداوند، آنان را که در گورهایند، بر می‌انگیزد.

۷. واجبات الهی

اعتقاد به وجوب اموری که ما آنها را به عنوان فروع دین می‌شناسیم، از دیگر نکاتی است که لازم است در باور ما باشد. فروع دین، وظایف عملی مکلّف هستند که انجام آنها از سوی خداوند بر انسان واجب شده است. لازم است واجب بودن این امور، به عنوان یک اعتقاد پذیرفته شود. اعتقاد عبد‌ العظیم در این حوزه چنین است:

۰.وَ أَقُولُ إِنَّ الفَرَائِضَ الوَاجِبَةَ بَعدَ الوَلَایَةِ الصَّلَاةُ وَ الزَّکَاةُ وَ الصَّومُ وَ الحَجُّ وَ الجِهَادُ وَ الأَمرُ بِالمَعرُوفِ وَ النَّهیُ عَنِ المُنکَر.

۰.و معتقدم که وظایف واجب، پس از ولایت، عبارت‌ اند از: نماز و زکات و روزه و حج و جهاد و امر به معروف و نهی از منکر.

حدیث اسماعیل جُعفی

شخصی خدمت امام باقر علیه السلام رسید و خواست از دینی بداند که عمل انسان در آن دین پذیرفته می‌شود. امام باقر علیه السلام به او فرمود:

۰.شَهَادَةُ أَن لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحدَهُ لَا شَرِیکَ لَهُ وَ أَنَّ مُحَمَّداً صلی الله علیه و اله عَبدُهُ وَ رَسُولُهُ وَ تُقِرَّ بِمَا جَاءَ مِن عِندِ اللَّهِ وَ الوَلَایَةُ لَنَا أَهلَ البَیتِ وَ البَرَاءَةُ مِن عَدُوِّنَا وَ التَّسلِیمُ لِأَمرِنَا وَ الوَرَعُ وَ التَّوَاضُعُ وَ انتِظَارُ قَائِمِنَا فَإِنَّ لَنَا دَولَةً إِذَا شَاءَ اللَّهُ جَاءَ بِهَا.۱

۰.[آن دین، عبارت است از] گواهی دادن به این که معبودی جز خدای یگانه و بی‌انباز نیست و این که محمّد صلی الله علیه و اله، بنده و فرستاده اوست، و گواهی دادن به آنچه از نزد خداوند آمده است، و دوستی و پیروی ما اهل بیت، و بیزاری از دشمن ما، و

1.. الکافی: ج ۲ ص ۲۳ ح ۱۳. در بحار الأنوار (ج ۲ ص ۶۶ ح ۲)، پس از بیان حدیث عرضۀ دین عبد‌ العظیم علیه السلام، این حدیث با اندکی تفاوت نقل شده است.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 120200
صفحه از 436
پرینت  ارسال به