95
ایمان در قرآن

ابو ذر سپس از تعداد پیامبران صاحب رسالت پرسید. پیامبر خدا صلی الله علیه و اله فرمود:

۰.ثَلَاثُ مِائَةٍ وَ ثَلَاثَةَ عَشَرَ جَمّاً غَفِیراً.۱

۰.خیلی زیاد، سیصد و سیزده نفر.

در باره تعداد پیامبران، احادیث متعدّدی از معصومان علیهم السلام نقل شده است. در حدیث دیگری پیامبر خدا صلی الله علیه و اله فرموده است:

۰.خَلَقَ اللَّهُ عزّ و جل مِائَةَ أَلفِ نَبِیٍّ وَ أَربَعَةً وَ عِشرِینَ أَلفَ نَبِیٍّ أَنَا أَکرَمُهُم عَلَى اللَّهِ وَ لَا فَخرَ وَ خَلَقَ اللَّهُ عزّ و جل مِائَةَ أَلفِ وَصِیٍّ وَ أَربَعَةً وَ عِشرِینَ أَلفَ وَصِیٍّ فَعَلِیٌّ أَکرَمُهُم عَلَى اللَّهِ وَ أَفضَلُهُم.۲

۰.خدای عزّ و جل یکصد و بیست و چهار هزار پیامبر آفرید که من، گرامی‌ترینِ آنان نزد خداوند هستم و فخری نمی‌فروشم، و خداوند عزّ و جل یکصد و بیست و چهار هزار وصی آفرید که علی، گرامی‌ترینِ آنها نزد خدا و برترین آنان است.

شیخ صدوق رحمه الله در بیان اعتقادات امامیّه در مورد تعداد پیامبران الهی، نظری را برگزیده است که مطابق با این حدیث است. ایشان می‌نویسد:

۰.اعتقادنا فی عددهم أنّهم مائة ألف نبيّ و أربعة و عشرون ألف نبيّ، و مائة ألف وصيّ و أربعة و عشرون ألف وصيّ.۳

۰.عقیده ما این است که تعداد پیامبران، یکصد و بیست و چهار هزار پیامبر است و تعداد اوصیای آنها، یکصد و بیست و چهار هزار وصی.

در برخی از احادیث به تعداد کتاب‌های آسمانی و پیامبران صاحب کتاب نیز اشاره شده است. پیامبر خدا صلی الله علیه و اله در پاسخ سؤال ابو ذر از تعداد کتاب‌هایی که خداوند نازل کرده است، می‌فرماید:

۰.مِائَةَ کِتَابٍ وَ أَربَعَةَ کُتُبٍ أَنزَلَ اللَّهُ تَعَالَى عَلَى شَیثٍ علیه السلام خَمسِینَ صَحِیفَةً وَ عَلَى إِدرِیسَ ثَلَاثِینَ صَحِیفَةً وَ عَلَى إِبرَاهِیمَ عِشرِینَ صَحِیفَةً وَ أَنزَلَ التَّورَاةَ وَ الإِنجِیلَ وَ

1.. معانی الأخبار: ص ۳۳۳ ح ۱.

2.. الأمالی، صدوق: ص ۳۰۷ ح ۳۵۲.

3.. الاعتقادات: ص۹۲ «‌باب الاعتقاد فی عدد الأنبياء و الأوصياء علیهم السلام».


ایمان در قرآن
94

نَحنُ لَهُ مُسلِمُونَ.۱

۰.[اى مؤمنان!] بگویید: به خداوند و آنچه به سوى ما فرو فرستاده شده و به آنچه به سوى ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و اسباط (نوادگان یعقوب) فرو فرستاده شده و به آنچه به موسى و عیسى و آنچه به پیامبران از جانب پروردگارشان داده شده، ایمان آوردیم. میان هیچ یک از آنان [در این که حق و مبعوث از جانب خداوند هستند،] تفاوتی نمى‏گذاریم و ما در برابر او تسلیم هستیم).

بر اساس این آیات، مسلمان‌ها باید به آنچه بر همه پیامبران الهی نازل شده، ایمان داشته باشند و بین هیچ یک از آنها تفاوت نگذارند؛ یعنی همان طور که به خاتم انبیا صلی الله علیه و اله مؤمن هستند، به سایر پیامبران الهی نیز باید ایمان داشته باشند.

با توجّه به این که در قرآن، به اموری نظیر تعداد پیامبران، تعداد کتاب‌های آسمانی و انبیای صاحب کتاب اشاره‌ نشده است، در مسئله ایمان به پیامبران الهی، اعتقاد به جزئیّات ضرورت ندارد. همین اندازه که انسان به صورت کلّی به انبیای الهی و کتاب‌های آسمانیِ آنها ایمان داشته باشد، کفایت می‌کند. بنا بر این، انسان باایمان، باید به نبوّت تمام انبیای الهی و حقّانیت کتاب‌های آسمانی آنها به صورت کلّی ملتزم باشد.

تعداد انبیا و کتاب‌های آسمانی

هر چند قرآن به تعداد پیامبران و کتاب‌های آسمانی آنها نپرداخته، ولی در احادیث، مطالبی در باره تعداد انبیا الهی و کتاب‌های آسمانی آنها بیان شده است. بر اساس نقل، روزی پیامبر خدا صلی الله علیه و اله در مسجد تنها نشسته بود. در همین حال، ابو ذر خدمت ایشان رسید و از تعداد پیامبران الهی پرسید. پیامبر خدا صلی الله علیه و اله در پاسخ او فرمود:

۰.مِائَةُ أَلفٍ وَ أَربَعَةٌ وَ عِشرُونَ أَلفَ نَبِیٍّ.

۰.یکصد و بیست و چهار هزار پیامبر.

1.. بقره: آیۀ ۱۳۶. نظیر این مطلب، در آیۀ ۸۴ از سورۀ آل عمران بیان شده است: (قُل آمَنَّا بِاللَّهِ وَ ما أُنزِلَ عَلَينا وَ ما أُنزِلَ عَلى‏ إِبراهيمَ وَ إِسماعيلَ وَ إِسحاقَ وَ یَعقُوبَ وَ الأَسباطِ وَ ما أُوتِيَ مُوسى‏ وَ عيسى‏ وَ النَّبِيُّونَ مِن رَبِّهِم لا نُفَرِّقُ بَينَ أَحَدٍ مِنهُم وَ نَحنُ لَهُ مُسلِمُونَ؛ بگو: ما به خدا و آنچه بر ما نازل شده و آنچه بر ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و اسباط (پیامبران از اولاد یعقوب) نازل شده و آنچه به موسی و عیسی و پیامبران از جانب پروردگارشان داده شده،‌ ایمان آوردیم. میان هیچ یک از آنان جدایی نمی‌افکنیم و ما تسلیم اوییم ).

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 120411
صفحه از 436
پرینت  ارسال به