91
ایمان در قرآن

۰.فرشتگان در صلب هیچ پدرى و در رحم هیچ مادرى نبوده‏اند و از نطفه ناچیز و پست آفریده نشده‏اند.

سه. پراکنده نشدن

ناراحتی‌ها و مشکلات زندگى، فرشتگان را پراکنده نمی‌سازد و آنها از حوادث روزگار، احساس ناراحتی نمی‌کنند:

۰.وَ لَم یَتَشَعَّبهُم رَیبُ لمَنُونِ.۱

۰.و گردش زمان، پراکنده‌شان نساخته است.

چهار. طاعت دائمی

سراسر وجود فرشتگان، عشق به خداوند است و همواره در طاعت الهی به سر می‌برند. در عین حال، حقیقت و کنه ذات الهی بر آنها پوشیده است. به همین دلیل از نگاه امیر مؤمنان علیه السلام، اگر فرشته حقیقت و کنه ذات الهی را مشاهده کند، بی ‌گمان، اعمال خود را ناچیز می‌بیند:

۰.وَ إِنَّهُم عَلَى مَکَانِهِم مِنکَ وَ مَنزِلَتِهِم عِندَکَ وَ استِجمَاعِ أَهوَائِهِم فِیکَ وَ کَثرَةِ طَاعَتِهِم لَکَ وَ قِلَّةِ غَفلَتِهِم عَن أَمرِکَ لَو عَایَنُوا کُنهَ مَا خَفِیَ عَلَیهِم مِنکَ لَحَقَّرُوا أَعمَالَهُم.۲

۰.با وجود مکانتى که در نزد تو دارند و منزلتى که به آنان داده‏اى و با آن که همه عشق و آرزویشان منحصر در توست و طاعتشان در حدّى است که به ذرّه‏اى از امر تو غفلت روا نمى‏دارند، اگر آنچه را از عظمت تو که نمى‏دانند، به عیان ببینند، اعمال خود را حقیر خواهند شمرد [و به تقصیرِ عبادت خود، اعتراف خواهند کرد].

بنا بر این، با این که فرشته معصوم۳ است و دائماً در طاعت الهی است، اگر آنچه را که از حقیقت خداوند بر او مخفی است، بداند، متوجّه خواهد شد که عمل صالحش‌، در برابر

1.. نهج البلاغة: خطبۀ ۱۰۹.

2.. نهج البلاغة: خطبۀ ۱۰۹.

3.. قرآن کریم، به عصمت فرشتگان اشاره کرده است: (لا یَعصُونَ اللَّهَ ما أَمَرَهُم وَ یَفعَلُونَ ما یُؤمَرُونَ؛ خدا را در آنچه به آنها امر می‌کند، نافرمانی نمی‌کنند و آنچه را دستور داده می‌شوند، انجام می‌دهند) (تحریم: آیۀ ۶).


ایمان در قرآن
90

۰.(المُؤمِنُونَ کُلٌّ آمَنَ بِاللَّه وَ مَلائِکَتِهِ.۱

۰.مؤمنان، همگى به خدا و فرشتگان او ایمان آورده‏اند).

از نظر قرآن، مؤمن کسی است که پس از ایمان به خدا، به فرشتگان الهی نیز ایمان داشته باشد و وجود آنها را به عنوان یک باور و اعتقاد بپذیرد. به همین دلیل اگر کسی به خدا ایمان داشته باشد ولی به وجود فرشتگان ایمان نداشته باشد، مؤمن حقیقی نیست و ایمان او ناقص است.

ویژگی‌های فرشتگان

معرفت و شناخت فرشتگان، از حوزه ادراکات حسّی خارج است؛ زیرا فرشتگان، موجوداتی مجرّد و غیر مادّی هستند. به همین دلیل، ایمان به آنها مبتنی بر پذیرش غیب است و برای کسب معرفت از آنها، لازم است از معارف اهل بیت علیهم السلام بهره‌ بگیریم. در برخی احادیث، فرشتگان با ویژگی‌هایی توصیف شده‌اند که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

یک. عالم‌ترین، خائف‌ترین و مقرّب‌ترین مخلوقات خداوند

اوّلین ویژگی فرشتگان، این است که در میان آفریده‌های خداوند، عالم‌ترین هستند و بیش از سایر مخلوقات از خدا هراسان اند. از سویی، هیچ مخلوقی به اندازه فرشته، به خداوند نزدیک نیست. امیر مؤمنان علیه السلام در توصیف فرشتگان می‌فرماید:

۰.هُم أَعلَمُ خَلقِکَ بِکَ وَ أَخوَفُهُم لَکَ وَ أَقرَبُهُم مِنکَ.۲

۰.اینان، داناترین آفریدگان تو به تو هستند و بیش از همه از تو بیمناک‏ اند و از همه به تو نزدیک‌ترند.

دو. خلقت بدون پدر و مادر

فرشتگان همانند انسان‌ها دارای پدر و مادر نیستند و خداوند آنها را بدون این که از پدر و مادری متولّد شوند، خلق کرده است. امیر مؤمنان علیه السلام در ادامه توصیف فرشتگان می‌فرماید:

۰.لَم یَسکُنُوا الأَصلَابَ وَ لَم یُضَمَّنُوا الأَرحَامَ وَ لَم یُخلَقُوا مِن مَاءٍ مَهِینٍ‏.۳

1.. بقره: آیۀ ۲۸۵.

2.. نهج البلاغة: خطبۀ ۱۰۹.

3.. نهج البلاغة: خطبۀ ۱۰۹.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 120389
صفحه از 436
پرینت  ارسال به