239
ایمان در قرآن

۰.و به زنان باایمان بگو که چشمان خود را [از نگاه به عورت غیر و بدن مرد اجنبى] فرو بندند و عورت‏هاى خود را [یعنی تمام بدن خود را غیر از صورت و دست‏ها، از این که در معرض دید اجنبى قرار گیرد] حفظ کنند).

مردان باایمان باید دیده خود را از نگریستن به زنان نامحرم کنترل ‌کنند. چشم مؤمن، از نگاه به موی زنان نامحرم و قسمت‌های نهی شده از بدنشان، دوری می‌کند. زنان مؤمن نیز افزون بر پوشاندن بدن از دیده نامحرمان، باید در کنترل چشم از نگاه ممنوع بکوشند تا به ایمان کامل دست یابند.

۵. وظیفه پوست

خدای متعال در برخی آیات، به مؤمنان هشدار می‌دهد چنانچه در انجام وظیفه ایمانی اندام‌ها کوتاهی کنند، همین اندام‌ها در قیامت بر ضدّ آنان گواهی خواهند داد. انسان در دنیا به وسیله گوش و چشم گناه می‌کند و در هنگام گناه، خود را از آنها مخفی نمی‌سازد. همین گوش و چشم، در قیامت به کارهای ناشایستی که به وسیله آنها انجام شده، گواهی خواهند داد. همچنین پوست انسان، از گواهان روز قیامت است و بر ضدّ گنهکار شهادت می‌دهد. قرآن کریم در این باره می‌فرماید:

(وَ ما کُنتُم تَستَتِرُونَ أن یَشهَدَ عَلَیکُم سَمعُکُم وَ لا أبصارُکُم وَ لا جُلُودُکُم.۱

۰.و شما [در دنیا وقت گناه] از [بیم] آن که گوش و دیدگان و پوست‏هایتان بر ضدّ شما گواهى دهند، پنهان نمى‏شدید).

امام صادق علیه السلام در بیان پوستی که بر ضدّ گنهکار شهادت می‌دهد، می‌فرماید:

۰.یَعنِی بِالجُلُودِ الفُرُوجَ وَ الأفخاذَ.

۰.مقصود از پوست‌ها، عورت‌ها و ران‌‌هاست.

مراد از گواه بودن پوست در قیامت، اعضای تناسلی و ران‌های انسان است. چنانچه به وسیله این اندام‌ها، عمل نامشروعی در دنیا صورت پذیرد، در قیامت به سخن می‌آیند و بر ضدّ گنهکار شهادت می‌دهند. از این رو، یکی از گواهان قیامت، عورت است.

1.. فصّلت: آیۀ ۲۲.


ایمان در قرآن
238

روی‌گردان است، بلکه از گوش سپردن به یاوه‌‌گویی و سخنی که اثر مفید در پی ندارد، خودداری می‌ورزد.

۴. وظیفه چشم

بر چشمان واجب است تا از هر گونه نگاه حرام و آلوده به گناه دوری کنند. چشمی که هرزگی پیشه کند و از نگریستن به آنچه خداوند مؤمن را از دیدنِ آن باز داشته، دوری نکند، وظیفه ایمانی خود را ترک گفته و موجب بازماندنِ انسان از رسیدن به کمالِ ایمان می‌گردد. بر این اساس، تلاش برای کنترل چشم و دوری از نگاه حرام، در رسیدن به نقطه کمال ایمان لازم است. امام صادق علیه السلام در باره وظیفه ایمانی چشم می‌فرماید:

۰.وَ فَرَضَ عَلَى البَصَرِ أن لا یَنظُرَ إلَى ما حَرَّمَ اللَّهُ عَلَیهِ وَ أن یُعرِضَ عَمَّا نَهَى اللَّهُ عَنهُ مِمَّا لا یَحِلُّ لَهُ وَ هُوَ عَمَلُهُ وَ هُوَ مِنَ الإیمان.

۰.همچنین بر چشم واجب ساخت که به آنچه خداوند بر او حرام ساخته است، ننگرد و از آنچه خداوند، نهی کرده است و برایش روا نیست، روی بگرداند. همین، عمل چشم است و این عمل از ایمان است.

چشم مؤمن، چشمی است که به آنچه خداوند تماشای آن را حرام کرده، ننگرد. از جمله اموری که نگریستن به آن، از دیدگاه قرآن حرام است، نگاه کردن به عورت دیگران است. مؤمن، افزون بر پوشاندن عورت خویش از نگاه دیگران، چشم خود را از نگریستن به عورت دیگران باز می‌دارد و مرتکب نگاه حرام نمی‌شود. قرآن در باره مردان مؤمن می‌فرماید:

۰.(قُل لِلمُؤمِنینَ یَغُضُّوا مِن أبصارِهِم وَ یَحفَظُوا فُرُوجَهُم.۱

۰.به مردان باایمان بگو که چشمان خود را [از آنچه دیدنش حرام است مانند عورت دیگران و بدن زن اجنبى] فرو بندند و عورت‏هاى خود را [از این که در معرض دید قرار گیرد] حفظ کنند).

همچنین در باره زنان مؤمن می‌فرماید:

۰.(وَ قُل لِلمُؤمِناتِ یَغضُضنَ مِن أبصارِهِنَّ وَ یَحفَظنَ فُرُوجَهُنَّ.۲

1.. نور: آیۀ ۳۰.

2.. نور: آیۀ ۳۱.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 120574
صفحه از 436
پرینت  ارسال به