151
ایمان در قرآن

۰.بار خدایا! ایمانی را از تو درخواست می‌کنم که سررسیدی جز دیدار تو نداشته باشد [و تا روز قیامت]، بپاید؛ ایمانی که تا وقتی مرا باقی می‌داری، بر آن پایدار بداری و تا وقتی زنده‌ام می‌داری، بر آن زنده‌ام بداری و هر گاه مرا میراندی، بر آن بمیرانی و هر گاه مرا برانگیختی، بر آن بر انگیزانی و به واسطه آن، سینه‌ام را از شک و دو دلی در دینم، پاک گردانی.

همچنین برای پایداری ایمان، از امام صادق علیه السلام دعای دیگری با این مضمون نقل شده است:

۰.اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ فَرِّغنی لِما خَلَقتَنی لَهُ وَ لا تَشغَلنی بِما قَد تَکَفَّلتَ لی بِهِ اللَّهُمَّ إنِّی أسأَلُکَ إیماناً لا یَرتَدُّ وَ نَعِیماً لا یَنفَدُ وَ مُرافَقَةَ نَبِیِّکَ صَلَواتُکَ عَلَیهِ وَ آلِهِ فی أعلَى جَنَّةِ الخُلدِ.۱

۰.بار خدایا! بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و مرا برای آنچه به خاطر آن خلقم کردی (عبادت)، فراغت ببخش و به آنچه تو خود آن را برایم تضمین کرده‌ای (رزق و روزی دنیا)، مشغولم مدار. بار خدایا! از تو چنان ایمانی را درخواست می‌کنم که برگشت نپذیرد و چنان نعمتی را که پایان نپذیرد، و هم‌نشینی با پیامبرت را ـ که درودهای تو بر او و خاندانش باد ـ در بالاترین درجه بهشت جاویدان.

۵. به کارگیری نعمت‌های خداوند در راه فرمانبری از او

به کارگیری نعمت‌های خداوند در راه فرمانبری و اطاعت از او، عامل نیک‌فرجامی به شمار می‌آید. ثروت و قدرت، مقام و موقعیت، زیبایی و نشاط، همه از نعمت‌های خداوند هستند که به شرط به کارگیری در راه رضایت خداوند، سبب عاقبت به خیری می‌شوند.

از بهترین نعمت‌های خداوند، نعمت جوانی و سلامت است که جوانان عزیز باید با هوشیاری، از این دو موهبت فناپذیر، به بهترین شکل بهره‌ بگیرند و جوانی و سلامت خویش را در راه رضایت خداوند به کار گیرند. چنانچه این دو نعمت در راه معصیت و نافرمانی خداوند صرف شود، فرجام زندگی انسان نیکو نخواهد بود. سایر نعمت‌های خداوند نیز باید در راه رضایت او به کار گرفته شوند. امام صادق علیه السلام می‌فرماید:

1.. تهذیب الأحکام: ج ۳ ص ۷۵ ح ۲۳۳.


ایمان در قرآن
150

است و انسان باید با اصرار فراوان از خدا بخواهد تا ایمانش را حفظ کند. اگر انسان با پافشاری، پایداری در ایمان را از خداوند طلب کند، خداوند نافرمانی‌های او را نادیده می‌گیرد و ایمان او را حفظ می‌کند.

در منابع حدیثی، دعاهای متعدّدی از سوی اهل بیت علیهم السلام وارد شده که مداومت بر خواندن آنها، در کنار سایر اعمال، برای پایداری ایمان، مفید است. یکی از دعاهایی که خواندن آن بعد از هر نماز واجب، زمینه پایداری ایمان را فراهم می‌کند، دعایی است که از محمّد بن سلیمان دیلمی نقل شده است. او از امام صادق علیه السلام خواست چیزی را به وی بیاموزد که با گفتن آن، ایمانش کامل شود. امام صادق علیه السلام به او فرمود: در پی هر نماز واجبی، بگو:

۰.رَضِیتُ بِاللَّهِ رَبّاً وَ بِمُحَمَّدٍ نَبِیّاً وَ بِالإسلامِ دِیناً وَ بِالقُرآنِ کِتاباً وَ بِالکَعبَةِ قِبلَةً وَ بِعَلِیٍّ وَلِیّاً وَ إماماً وَ بِالحَسَنِ وَ الحُسَینِ وَ الأئِمَّةِ صَلَواتُ اللَّهِ عَلَیهِم اللَّهُمَّ إنِّی رَضِیتُ بِهِم أئِمَّةً فَارضَنِی لَهُم إنَّکَ عَلَى کُلِّ شَی‏ءٍ قَدیرٌ.۱

۰.پذیرفتم که خدا، پروردگار من است و محمّد پیامبرم است و اسلام دینم است و قرآن کتابم است و کعبه قبله من است و پذیرفتم که علی و حسن و حسین و نیز دیگر امامان ـ که درودهای خدا بر آنان باد ـ، ولی و پیشوا[ی من] هستند. بار خدایا! من به پیشواییِ آنان [برای خویش]، راضی‌ام. پس مرا نیز مورد رضایت آنان قرار ده، که تو بر هر چیز، توانایی.

امام صادق علیه السلام در دعایی دیگر، از خداوند، ایمانی می‌خواهد که پایان نداشته باشد و قبل از مرگ، از بین نرود:

۰.اللَّهُمَّ إنِّی أسألُکَ إیماناً لا أجَلَ لَهُ دُونَ لِقَائِکَ تَوَلَّنِی ما أبقَیتَنِی عَلَیهِ وَ تُحیِینی ما أحیَیتَنی عَلَیهِ وَ تَوَفَّنی إذا تَوَفَّیتَنی عَلَیهِ وَ تَبعَثُنی إذا بَعَثتَنی عَلَیهِ وَ تُبرِئُ بِهِ صَدری مِنَ الشَّکِّ وَ الرَّیبِ فی دینی.۲

1.. تهذیب الأحکام: ج ۲ ص ۱۰۹ ح ۴۱۲.

2.. تهذیب الأحکام: ج ۳ ص ۹۰ ح ۲۴۹.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 120646
صفحه از 436
پرینت  ارسال به