11
ایمان در قرآن

فصل یکم

تعریف ایمان

نخستین گام برای دستیابی به مفهوم واژه «ایمان» در قرآن کریم، واژه‌شناسی آن در زبان عربی است. سپس شایسته است با کاربردهای این واژه در آیات و احادیث آشنا شویم تا روشن شود مفهوم این واژه در قرآن، با مفهوم لغوی، یکسان است یا با پیدایش شریعت اسلام، مفهوم تازه‌ای از آن اراده گردیده است.

واژه‌شناسی «ایمان»

واژه «ایمان»، از مادّه (أمن) اشتقاق یافته است. از نظر ابن فارس، این مادّه، بر دو معنای نزدیک به هم دلالت دارد. او در این باره می‌نویسد:

۰.الهَمزةُ و الميمُ و النّونُ أصلانِ مُتقاربانِ: أحدُهما الأمانةُ التی هی ضدُّ الخيانةِ و معناها سُكونُ القلبِ و الآخَرُ التَّصديقُ وَ المَعنيانِ كما قُلنا مُتدانيانِ.۱

۰.همزه و میم و نون (أمن)، دو معنای اصلی نزدیک به هم‌ دارد: یکی از آن دو، به معنای امانت است ـ که متضادّ خیانت است  ، یعنی آرامشِ دل، و دیگری به معنای تصدیق است. همان‌ گونه که گفتیم، این دو معنا به هم نزدیک‌ اند.

پس مفهوم ریشه ایمان، آرامش جان و تصدیق است که دو معنای نزدیک به هم هستند. مراد از تصدیق، باورِ یک حقیقت و گواهی دادن بر درستی آن است. انسان زمانی یک حقیقت را باور می‌کند و بر درستی آن گواهی می‌دهد که به آن اطمینان داشته باشد و دلش آرام گیرد. پس از آن که دل به حقّانیت یک مطلب آرامش پیدا کرد، به درستی آن اعتراف می‌کند.

1.. معجم مقاییس اللغة: ج ۱ ص ۱۳۳.


ایمان در قرآن
10

در فصل هشتم، ابتدا مراتب مختلف اسلام و ایمان معرّفی می‌گردد که از اسلام ظاهری ـ که اقرار زبانی است ـ آغاز می‌شود و به بالاترین درجات ایمان ـ که یقین نامیده می‌شود ـ ختم می‌گردد. در ادامه، مراتب اسلام و ایمان از دیدگاه علّامه طباطبایی گزارش می‌شود و سپس مراتب اهل ایمان (جاماندگان، میانه‌روان و پیشتازان) می‌آید.

همچنین در این فصل، شیوه رفتار کسانی که در درجات بالاتری از ایمان قرار دارند با کسانی که در درجات پایین‌تری از ایمان هستند، بیان می‌شود.

فصل نهم به تبیین نقش ایمان در دستیابی به معارف فراعقلی و برخورداری انسان از الهامات غیبی، امدادهای الهی، صفات نیکوی انسانی، آشنایی با برنامه صحیح زندگی و در یک کلام، سعادت و کامیابی‌ مادّی و معنوی در دنیا و آخرت اختصاص دارد.

مؤمنان راستین، ویژگی‌های فراوانی دارند که در قرآن و احادیث اهل بیت علیهم السلام به طور مشروح بیان شده‌اند. بررسی تفصیلی این ویژگی‌ها نیازمند کتابی مستقل است. از این رو در فصل دهم، تنها چند نمونه از برجسته‌ترین ویژگی‌های اهل ایمان از منظر قرآن که موجب دستیابی انسان به کامیابی دنیا و آخرت می‌شود، ارائه می‌گردد.

از خداوند منّان می‌خواهم توفیق تلاش برای آراستن خویش به ویژگی‌های مؤمنان راستین را به ما عنایت فرماید.

محمّد محمّدی ری‌شهری

۸ اسفند ۱۳۹۵

۲۸ جمادی الاولی ۱۴۳۸

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 120687
صفحه از 436
پرینت  ارسال به