91
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

دردش بود، درد بى درمانش شود».۱

امام صادق علیه السلام شیعیان را حتی به ارتباط با اهل سنّت فرا می‏خواند و تصریح می‏کند که انسان، ناچار به ارتباط با دیگران است و از آنان بی‏نیاز نیست.۲

در منابع دینی، داشتن ارتباط خوب و مثبت با دیگران (با ابعاد گوناگونش) از عوامل شادکامی و سعادتمندی شمرده شده است؛ این نشان می‏دهد که روابط با دیگران، تنها نه به عنوان یک ضرورت، بلکه به عنوان عامل سعادتمندی و شادکامی مطرح است. در این منابع، از داشتن خانواده خوب، همسایگان خوب، دوستان خوب۳ و نیز تعامل خوب با مخالفان، به عنوان ابعاد ارتباط با دیگران یاد شده است. اگر فرد، ازدواج خوبی کرده۴ و دارای همسری شایسته،۵ سازگار،۶ امین۷ و حتی الامکان زیبا۸ باشد، و فرزندانی صالح داشته باشد،۹ یکی از ابعاد سعادت اجتماعی او کامل شده است. همچنین اگر در محلّ ​

1.. ترجمۀ تفسیر المیزان، ج۱۸، ص۴۸۷.

2.. إِنَّهُ لَا بُدَّ لَکُمْ مِنَ النَّاسِ، إِنَّ أَحَداً لَا یَسْتَغْنِی عَنِ النَّاسِ حَیَاتَهُ، وَ النَّاسُ لَا بُدَّ لِبَعْضِهِمْ مِنْ بَعْضٍ. الکافی(دارالحدیث)، ج۴، ص۶۷۹، ح۳۵۹۸.

3.. ر.ک: سعادت و شادکامی، ص۲۵ به بعد.

4.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: من تزوّج فقد أعطی نصف السعادة (مستدرک الوسائل، ج۱۴، ص۱۵۴، ح۱۶۳۵۲).

5.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: من سعادة المرء المسلم الزوجة الصالحة (الجعفریات: ۹۹؛ مسند ابن حنبل، ج۱، ص ۱۶۸؛ المستدرک علی الصحیحین، ج۲، ص۱۴۴).

6.. امام صادق علیه السلام: ثلاثة من السعادة:... الزوجة المؤاتیه (الکافی، ج۵، ص۲۵۸؛ تهذیب الأحکام، ج۷، ص۲۳۶).

7.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: ثلاث من السعادة،.... المرءة تراها تعجبک وتغیب فتأمنها علی نفسها و مالک (المستدرک علی الصحیحین، ج۲، ص ۱۶۲، الدر المنثور، ج۲، ص۱۵۲).
امام زین العابدین علیه السلام: من شقاء المرء أن تکون عنده امراة معجب بها و هی تخونه (الکافی، ج۵، ص ۲۵۸، ح۳).

8.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: من سعادة المرء المسلم أن یشبهه ولده، و المرأة الجمیلة ذات دین (قرب الإسناد، ص۳۷).

9.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: من سعادة المرء المسلم... الولد الصالح (الجعفریات، ص۹۹؛ مسند ابن حنبل، ج۱، ص۱۶۸؛ المستدرک علی الصحیحین، ج۲، ص۱۴۴).
امام زین العابدین علیه السلام: إنّ من سعادة المرء.... یکون له ولد یستعین بهم (الکافی، ج۵، ص۲۵۷، ح۱؛ کتاب من لا یحضره الفقیه: ج۳، ص۹۹، ح۳۸۵، الخصال: ج۱، ص۱۵۹، ح۲۰۷).
امام باقر علیه السلام: إنّ من سعادة الرجل أن یکون له الولد، یعرف به شبه خلقه و خلقه و شمائله (الکافی: ج۱، ص۳۰۶، ح۳).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
90

چنین می‏کنند، می‏ستاید۱ و می‏فرماید: خداوند، دریاها را مسخّر شما قرار داد تا کشتی‏ها را روی آن حرکت دهید و کسب روزی کنید.۲ بنا بر این، تلاش برای کسب روزی، هیچ منافاتی با دینداری ندارد.

از آنچه گفتیم معلوم می‏شود که تأمین بودن روزی، نقش مؤثّری در احساس آرامش دارد و این، جز از راه کار و تلاش به دست نمی‏آید. با نشستن و دعا کردن، روزی تأمین نمی‏گردد و آن گاه که روزی، تأمین نباشد، انسان ناآرام می‏شود و ناآرامی، موجب نارضایتی می‏گردد. بنا بر این، یکی از ابعاد زندگی خوب، برخورداری از معیشت خوب است. در فصل هفتم، بیشتر در این باره سخن خواهیم گفت.

دو. روابط اجتماعی

از ابعاد مهم زندگی، «ارتباط با دیگران» است. انسان، موجودی اجتماعی است. قرآن کریم، فلسفه تفاوت انسان‏ها را ارتباط اجتماعی بیان می‏کند.۳ علّامه طباطبایی در تفسیر این آیه شریف می‏نویسد: «مردم از این جهت که مردم‏اند، همه با هم برابرند، و هیچ اختلاف و فضیلتى در بین آنان نیست، و کسى بر دیگرى برترى ندارد، و اختلافى که در خلقت آنان دیده مى‏شود که شعبه‏شعبه و قبیله‏قبیله هستند، تنها به این منظور در بین آنان به وجود آمده که یکدیگر را بشناسند، تا اجتماعى که در بینشان منعقد شده، نظام بپذیرد، و ائتلاف در بینشان تمام گردد؛ چون اگر شناسایى نباشد، نه پاى تعاون در کار مى‏آید و نه ائتلاف. پس غرض از اختلافى که در بشر قرار داده شده، این است، نه این که به یکدیگر تفاخر کنند. یکى به نسب خود ببالد، یکى به سفیدى پوستش فخر بفروشد، و یکى به خاطر همین امتیازات موهوم، دیگران را در بند بندگى خود بکشد، و یکى دیگرى را استخدام کند، و یکى بر دیگرى استعلا و بزرگى بفروشد، و در نتیجه، کار بشر به این جا برسد که فسادش ترى و خشکى عالم را پر کند، و حرث و نسل را نابود نموده، همان اجتماعى که دواى ​

1.. (وَ ءَاخَرُونَ یَضْرِبُونَ فِی الْأَرْضِ یَبْتَغُونَ مِن فَضْلِ اللَّهِ) (سورۀ مزمّل، آیۀ ۲۰)

2.. (ٱللَّهُ ٱلَّذِى سَخَّرَ لَکُمُ ٱلْبَحْرَ لِتَجْرِىَ ٱلْفُلْکُ فِیهِ بِأَمْرِهِ وَلِتَبْتَغُوا مِن فَضْلِهِ) (سورۀ جاثیه، آیۀ ۱۲).

3.. (یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَ أُنْثى‏ وَ جَعَلْناکُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلیمٌ خَبیر) (سورۀ حجرات، آیۀ ۱۳).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 64173
صفحه از 839
پرینت  ارسال به