گرفتاریهای آخرت او را برطرف خواهد ساخت.۱ اینها جزء قوانین زندگی اند. یکی از مفاهیم اسلامی در این زمینه، «صدقه» است. پیامبر خداصلی الله علیه و آله تأکید دارد که به وسیله صدقه دادن، غم و اندوه را دور کنید.۲
خلاصه فصل
در موقعیت ناخوشایند که مشکلات و مصیبتها به انسان روی میآورند، بهترین واکنش صبر است. جزع و بیتابی، جز افزودن مشکل، اثر دیگری ندارد. صبر از طریق کاهش فشار روانی، افزایش توانمندی در برابر مشکلات و افزایش خیر و برکت زندگی موجب رضامندی میشود. واقعیت این است که خداوند متعال، همراه با مشکل، توان صبر و مقاومت را نیز به انسان میدهد؛ این انسان است که باید از آن به خوبی استفاده کند.
برای افزایش توان در برابر سختیها، روشهای گوناگونی در متون دینی آمده است:
یک. تفسیر صحیح محرومیت: اگر انسان بداند محرومیت واقعی چیست، مشکلات را محرومیت نمیداند و لذا احساس نارضایتی نیز نخواهد کرد.
دوم. مربوط به مسئله انتظار از زندگی: اگر انسان دنیا را محل رنج و سختی بداند و انتظار خوشی و راحتی از آن نداشته باشد، راحت زندگی خواهد کرد و مشکلات وی را چندان نمیرنجاند.
سوم. مواجهه نخستین با مشکلات: پذیرش سختی به عنوان یک واقعیت، فشار روانی را کاهش و رضامندی را افزایش میدهد. اگر انسان به ستیز با مشکلات برخیزد و آنها را نپذیرد، رنج و نارضایتی را افزایش داده است.