57
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

هر کدام از این ابعاد، واکنش مخصوص خود را دارند. واکنش درونی به تقدیر زندگی -‏ به عنوان یک کل -‏ «رضامندی»، واکنش عملی آن، «تلاش» و حالت مربوط به هیجان، «نشاط» نام دارد. رضامندی در ابعاد خود نیز واکنش‏های خاص خود را دارد. واکنش مثبت به خوشایند، «شُکر»، و واکنش مثبت به ناخوشایند، «صبر» نام دارد. نشاط نیز ترکیبی از ‏لذّت مادی و معنوی است (نمودار ۲-۳). این موضوع را در فصل چهارم مورد بررسی قرار خواهیم داد.

(نمودار ۲ ـ ۳) نمودار عوامل شادکامی در ابعاد مختلف زندگی

تا کنون، ساختار شادکامی را مشخص ساختیم. آنچه باقی می‏ماند، مبانی و عوامل آن است که در ادامه به بررسی آن می‏پردازیم.

۲.‏ پایه نظری شادکامی

شادکامی، مبتنی بر «واقعیت‏های توحیدی» است (مبانی) که اگر شناخته شوند و فرد، خود را با آنها تنظیم کند (عوامل)، به شادکامی دست می‏یابد. در توضیح و تبیین این عبارت باید گفت که نظام هستی به معنای عام آن، بر اساس قوانین حاکم بر آن، واقعیت‏هایی دارد که از خداوند متعال سرچشمه می‏گیرد و به همین جهت، آنها را «واقعیت‏های توحیدی» نامیدیم. این واقعیت‏ها، مجموعه مبانی‏ای را تشکیل می‏دهند که چون همه آنها بر محور توحید ​


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
56

امّا نکته مهم این که هر کدام از این دو، خود اقسام دیگری دارند. رضامندی، مفهومی عام دارد که دارای چهار بخش است. این بدان جهت است که زندگی خوب از یک منظر، دو مؤلّفه اساسی دارد: «تقدیر خوب» که کار خداوند متعال است، و «حوزه‏های زندگی» شامل: معیشت خوب، روابط اجتماعی خوب و نظام سیاسی خوب که انسان در تحقق آن نقش دارد و در فصول ششم، هفتم، هشتم و نهم از آنها بحث خواهیم کرد.

تقدیر خوب، حالتی عام دارد و بر همه حوزه‏های زندگی سایه می‏افکند. تقدیر، از یک منظر، نخست به دو بخش خوشایند و ناخوشایند، و سپس بخش ناخوشایند به دو قسمت بلاها و تکالیف تقسیم می‏شود. از سوی دیگر، متعلّق نشاط نیز بُعد هیجانی انسان است و این بُعد، متناسب با ابعاد وجودیِ انسان، به دو بخش مادی و معنوی تقسیم می‏شود. بنا بر این، در مجموع می‏توان گفت که شادکامی، ساختاری هشت قسمتی دارد که در نمودار ۲-۲ به تصویر کشیده شده است.

(نمودار ۲- ۲) نمودار ابعاد مختلف زندگی

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 63971
صفحه از 839
پرینت  ارسال به