صبر کردن را پیشنهاد میکند.۱ ایشان در وصیّت خود به فرزندش محمّد حنفیه میفرماید:
۰.ألقِ عَنکَ وارِداتِ الهُمومِ بِعَزائِمِ الصَّبرِ، عَوِّد نَفسَکَ الصَّبرَ فَنِعمَ الخُلُقُ الصَّبرُ وَاحمِلها عَلی ما أصابَکَ مِن أحوالِ الدُّنیا وهُمومِها.۲
۰.اندوههای وارد شده را به وسیله عزم بر صبر کردن، از خود دور ساز. نَفْس خودت را به صبر کردن، وعده ده که صبر کردن، خُلق و خوی خوبی است و آن را بر آنچه از احوال دنیا و اندوههای آن به تو میرسد، متحمّل ساز.
در حقیقت، صبر کردن، عامل تخفیف رنجها و محنتهاست.۳ صبر، همانند سپری است که از انسان در برابر حوادث سخت و تلخ، محافظت میکند. راه ایمنی از آسیبهای حوادث روزگار، پوشیدن زره صبر است.۴ بنا بر این، صبر از راه مهار خُلق منفیِ ناشی از مشکلات، زمینه رضامندی را فراهم میکند.
وجه دیگر، «توانمندی» است. افراد صبور، توان مقابله با مشکلات و برطرف کردن آنها را دارند. کسی که توان صبر نداشته باشد، دچار ضعف و ناتوانی میشود.۵ صبر، بهترین یاور در امور زندگی۶ و مشکلات روزگار است؛۷ چرا که سبب میشود انسان در برابر مشکلات، احساس ضعف و سستی نکند.۸ کسی که احساس ضعف نکند، هم به لحاظ روانی، شرایط مساعدتری برای رضامندی دارد و هم این توانمندی، موجب مواجهه درست با مشکلات و برطرف کردن آنها یا
1.. اُطرُدوا وارِداتِ الهُمومِ بِعَزائِمِ الصَّبرِ وحُسنِ الیَقینِ (تنبیه الخواطر، ج۱، ص۸۷).
2.. کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۴، ص۳۸۶، ح۵۸۳۴.
3.. امام علی علیه السلام: بِالصَّبرِ تَخِفُّ المِحنَةُ (غرر الحکم، ح۶۳۳۹؛ عیون الحکم و المواعظ، ص۱۸۷).
امام علی علیه السلام: مَن صَبَرَ هانَت مُصیبَتُهُ (غرر الحکم، ح۶۲۹۳؛ عیون الحکم و المواعظ، ص۴۵۳).
در روایت دیگری از امام علی علیه السلام آمده: إذا صَبَرتَ لِلمِحنَةِ فَلَلتَ حَدَّها (غرر الحکم، ح۶۲۸۱).
4.. امام علی علیه السلام: مَنِ ادَّرَعَ جُنَّةَ الصَّبرِ هانَت عَلَیهِ النَّوائِبُ (غرر الحکم، ح۶۲۹۵؛ عیون الحکم و المواعظ، ص۴۶۱).
5.. امام باقر علیه السلام و امام صادق علیه السلام: مَن لا یُعِدَّ الصَّبرَ لِنَوائبِ الدَّهرِ یَعجِزُ (الکافی، ج۲، ص۹۳، ح۲۴).
6.. امام علی علیه السلام: الصَّبرُ عَونٌ على کُلِّ أمر (غرر الحکم، ص۷۶۶).
امام علی علیه السلام: الصَّبرُ أفضَلُ العُدَدِ (غرر الحکم، ص۷۶۷).
7.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: الصَّبرُ سِترٌ مِن الکُرُوبِ، وعَونٌ على الخُطُوبِ (کنز الفوائد، ج۱، ص۱۳۹).
امام علی علیه السلام: الصَّبرُ أعوَنُ شَیءٍ عَلَى الدَّهرِ (غرر الحکم، ح۱۲۴۸).
8.. (وَ کَأَیِّنْ مِنْ نَبِیٍّ قاتَلَ مَعَهُ رِبِّیُّونَ کَثِیرٌ فَما وَهَنُوا لِما أَصابَهُمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَ ما ضَعُفُوا وَ مَا اسْتَکانُوا وَ اللَّهُ یُحِبُّ الصَّابِرِینَ) (سورۀ آل عمران، آیۀ ۱۴۶).