519
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

عبد الرحمان بن عبد اللّه بن قریب و زید بن اخرم نقل می‏کنند که سفیان بن عُیینه از امام صادقعلیه السلام روایت کرده که در حالی به نزد ابوجعفر منصور رفت که مردی از فرزندان زبیر بن عوام نزد او بود و از او چیزی می‏خواست. منصور فرمان داد که چیزی به وی بدهند؛ مرد زبیری آزرده‏خاطر شد و آن را اندک شمرد. منصور از این رفتار آن زبیری، خشمگین شد، چندان که آثار خشم در چهره‏اش نمودار گشت. امام صادقعلیه السلام به او روی نمود و فرمود: «ای حاکم مؤمنان! پدرم از پدرش علی بن حسین، از پدرش، از علی، از پیامبر خداصلی الله علیه و آله روایت کرد: هر کس هدیه‏ای را با خشنودی خاطر ببخشد، بخشنده و بخشیده برکت می‏یابند». منصور گفت: به خدا سوگند که من با ناخشنودی، آن را بخشیدم؛ ولی با این سخنت، خشنود شدم.

سپس امام صادقعلیه السلام به آن زبیری روی کرد و فرمود: «پدرم از پدرش از جدّش از امیر مؤمنان علیعلیه السلام از پیامبر خداصلی الله علیه و آله روایت کرد: هر کس روزی کمِ خدای را کوچک بشمرد، خداوند، او را از روزی فراوان محروم می‏کند». مرد زبیری گفت: به خدا سوگند! آن بخشش نزد من کم بود؛ امّا با این سخنت، برایم بسیار شد! از آن پس، آن زبیری را دیدم و از آن هدیه پرسیدم. گفت: مالی بس اندک بود؛ آن را پذیرفتم و اکنون در دست من به پنجاه هزار درهم رسیده است.۱

حسن بن بسام جمال نیز نقل می‏کند که نزد اسحاق بن عمّار صیرفی بودم که مردی آمد و مقداری غلّه به یک دینار خواست، حال آن که وی درِ دکان را بسته و صندوق را مُهر زده

1.. کنز العمّال عن عبد الرحمان بن عبد اللّه بن قریب و زید بن أخرم: حَدَّثَنا سُفیانُ بنُ عُیینَة عَن جَعفَرِ بنِ مُحَمَّدٍ علیهما السلام أنَّهُ دَخَلَ عَلى أبی جَعفَرٍ المَنصورِ وعِندَهُ رَجُلٌ مِن وُلدِ الزُّبَیرِ بنِ العَوّامِ وقَد سَأَلَهُ، وقَد أمَرَ لَهُ بِشَیءٍ فَتَسَخَّطَهُ الزُّبَیرِی فَاستَقَلَّهُ، فَأَغضَبَ المَنصورَ ذلِک مِنَ الزُّبَیرِی حَتّى بانَ فیهِ الغَضَبُ، فَأَقبَلَ عَلَیهِ جَعفَرٌ فَقالَ: یا أمیرَ المُؤمِنینَ، حَدَّثَنی أبی عَن أبیهِ عَلِی بنِ الحُسَینِ عَن أبیهِ عَن عَلِی قالَ: قالَ رسول اللّهِ‏ صلی الله علیه و آله: مَن أعطى عَطِیة طَیبَة بِها نَفسُهُ بورِک لِلمُعطی وَالمُعطى. فَقالَ أبو جَعفَرٍ: وَاللّهِ لَقَد أعطَیتُهُ وأنَا غَیرُ طَیبِ النَّفسِ بِها، ولَقَد طابَت بِحَدیثِک هذا. ثُمَّ أقبَلَ عَلَى الزُّبَیرِی فَقالَ: حَدَّثَنی أبی عَن أبیهِ عَن جَدِّهِ عَن أمیرِ المُؤمِنینَ عَلِی علیه السلام قالَ: قالَ رسول اللّهِ‏ صلی الله علیه و آله: مَنِ استَقَلَّ قَلیلَ الرِّزقِ حَرَمَهُ اللّهُ کثیرَهُ. فَقالَ الزُّبَیرِی: وَاللّهِ لَقَد کانَ عِندی قَلیلاً ولَقَد کثُرَ عِندی بِحَدیثِک هذا. قالَ سُفیانُ: فَلَقیتُ الزُّبَیرِی فَسَأَلتُهُ عَن تِلک العَطِیة، فَقالَ: لَقَد کانَت نَزرَة قَلیلَة فَقَبِلتُها فَبَلَغَت فی یدی خَمسینَ ألفَ دِرهَمٍ (کنز العمّال، ج۶، ص۵۶۶، ح۱۶۹۶۰؛ مستدرک الوسائل، ج۷، ص۲۷۳، ح۸۲۱۳).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
518

دلیل آن است که در اندازه‏سنجیِ پدیده‏ها، از الگوی «معطوف به ماده» آن استفاده می‏شود. پدیده‏ها، از نظر ماده، طیف گسترده‏ای را ـ‏ از کوچک‏ترین تا بزرگ‏ترین ـ‏ تشکیل می‏دهند و همه آنها در زندگی وجود دارند. به همین جهت، اگر از الگوی معطوف به ماده استفاده شود، برخی امور، کوچک ارزیابی می‏شوند و ناسپاسی و نارضایتی را به دنبال می‏آورند.

الگوی صحیح: سنجه معطوف به «دهنده»

در مقابل، از عواملی که موجب شُکر می‏شود، بزرگ شمردن داشته‏هاست. وقتی انسان، آنچه را که در اختیار دارد، بزرگ بشمارد، موجب احساس برخورداری می‌شود و همین امر، رضامندی را به همراه می‏آورد. بنا بر این، برای رسیدن به رضامندی باید داشته‏های خود را بزرگ شمرد. البته بزرگ‏شماری مبنا می‏خواهد و مبنای بزرگ‏شماریِ نعمت، می‏تواند نعمت‏دهنده باشد، نه خود نعمت. پدیده‏ها بُعد دیگری نیز دارند که مربوط به «دهنده نعمت» است. پیامبر خداصلی الله علیه و آله در این باره می‏فرماید:

۰.أوحَی اللّهُ عزّ و جلّ إلی عُزَیرٍ: (یا عُزَیرُ)... إذا اُوتیتَ رِزقا مِنّی فَلا تَنظُر إلی قِلَّتِهِ، ولکنِ انظُر إلی مَن أهداهُ.۱

۰.خداوند عزّ و جلّ به عُزَیر وحی فرمود: «ای عُزَیر!... هرگاه روزیِ مرا دریافتی، به اندکی آن منگر؛ بلکه به کسی که آن را بخشیده، بنگر».

بنا بر این، با این روش، انسان می‏تواند داشته‏های زندگی خود را بزرگ بشمارد و در نتیجه، به احساس برخورداری و رضامندی برسد. به همین جهت، امام باقرعلیه السلام به جابر بن یزید جعفی می‏فرماید: «روزی اندک خدا را برای خودت فراوان بشمار، تا به شکر برسی».۲ از این گذشته، بزرگ‏شماری، موجب برکت نعمت و افزایش روزی نیز می‏شود و از این طریق نیز بر میزان رضامندی می‏افزاید. کسی که روزیِ اندک را کم بشمارد، از روزیِ فراوانْ محروم می‏شود.۳

1.. الدعوات، ص۱۶۹، ح۴۷۲؛ بحار الأنوار، ج۸۲، ص۱۳۲، ح۱۶.

2.. اِستَکثِر لِنَفسِک مِنَ اللّهِ قَلیلَ الرِّزقِ؛ تَخَلُّصا إلَی الشُّکرِ (تحف العقول، ۲۸۵؛ بحار الأنوار، ج۷۸، ص۱۶۳، ح۱).

3.. امام صادق علیه السلام: مَنِ استَقَلَّ قَلیلَ الرِّزقِ حُرِمَ الکثیرَ (الکافی، ج۵، ص۳۱۱، ح۳۰؛ تهذیب الأحکام، ج۷، ص۲۲۷، ح۹۹۳).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 64010
صفحه از 839
پرینت  ارسال به