تغییر داد. با این تغییر میتوان از پیامدهای منفیِ مقایسه صعودی، رهایی یافت و به زندگی بهتر و شادتر، امیدوار بود. به همین جهت، در قرآن کریم آمده که: (به زندگی دیگران چشم مدوزید).۱ چشم ندوختن و نگاه کردن میتواند کمک شایانی به حلّ مشکل کند. امام صادق علیه السلام با استفاده از همین روش، کسی را که مشکلی داشت و خدمت ایشان رسیده بود، راهنمایی کرد و به وی فرمود:
۰.اِقنَع بِما قَسَمَ اللَّهُ لَکَ ولا تَنظُر إلی ما عِندَ غَیرِکَ ولا تَتَمَنَّ ما لَستَ نائِلَهُ فَإِنَّهُ مَن قَنِعَ شَبِعَ ومَن لَم یَقنَع لَم یَشبَع.۲
۰.به آنچه خداوند برای تو تقسیم کرده، قانع باش، و به آنچه نزد دیگران است نگاه نکن، و آنچه را نمییابی آرزو مکن؛ که هرکس قانع شد، سیر شد و هرکس قانع نشد، سیر نشد.
فراتر از نگاه نکردن به زندگیهای بهتر، استفاده از مقایسه معکوس (یعنی مقایسه نزولی) است که نقش بسیار مهمی در رضایت از زندگی دارد. مقایسه نزولی، خود، موضوع مستقلّی دارد که در بحث آینده به آن خواهیم پرداخت؛ ولی به طور خلاصه، مقایسه نزولی، داشتههای انسان را آشکار میکند و به انسان، احساس بهرهمندی و رضایت میدهد.
هر چند انسان میتواند در هر شرایطی، زندگیهایی را که در سطح پاینتر از خود هستند، بیابد، با این حال، برخی موقعیتها را میتوان نام برد که به طور مشخص میتوانند مورد مقایسه قرار گیرند. یکی از آنها گرفتاریها و مشکلات دیگران است. مقایسه در این موقعیت، متوقّف بر گرفتار بودن خود فرد نیست. حتّی اگر فرد در شرایط عادی قرار دارد، مشاهده افراد گرفتار میتواند انسان را به رضامندی و سپاس از خدا به خاطر موقعیت مثبت خود برساند.۳ در چنین مواقعی بدون این که فرد بشنود، میتوان گفت: «سپاسْ، خدای را که