از مجموع این موارد میتوان دریافت که نگاه تکبُعدی به داشتهها، یکی از عوامل نارضایتی است. چنانچه در مصداقشناسی گذشت، اگر افراد به مجموعه آنچه برای شادکامی انسان یک امکان و داشته به شمار میرود، آگاه شوند و سپس به آن توجّه نمایند، خواهند دید که چیزهای فراوانی برای بالیدن وجود دارد و هیچ گاه دچار احساس محرومیت نمیشوند.
دو. مدیریت مقایسهها
یکی از راههایی که در زندگیمان برای ارزیابی وضعیت خود به کار میبریم، مقایسه کردن خود با دیگران است. در این مقایسه، انسان، موقعیت اجتماعی و کامیابی زندگی خود را شناسایی میکند. رهاورد این مقایسه، یا شادکامی و رضایت از زندگی، همراه با امید و پویایی است و یا ناخرسندی و نارضایتی از زندگی، همراه با ناامیدی و ناتوانی است. در ادامه، به بررسی این دو گونه مقایسه میپردازیم.
روش غلط: مقایسه صعودی
مقایسه صعودی، موجب کاهش رضامندی در موقعیت خوشایند میگردد. کسی که وضع خود را با کسانی که در سطح بالاتری قرار دارند، مقایسه کند، رضایت او از زندگی خودش پایین میآید. این بدان جهت است که مقایسه وضع خود با وضع کسانی که در موقعیت برتری قرار دارند، سبب «کوچکشماری داشتههای خود» و «بزرگنمایی داشتههای دیگران» و سپس «تمرکز بر نداشتههای خود و برتری دیگران»، مانع دیدن داشتههای خود میشود، همانند خورشید که در روز، مانع دیده شدن ماه و ستارگان میشود. در زندگی، چیزهای فراوانی وجود دارند که میشود به خاطر آنها زندگی بانشاط و شادی داشت. مقایسه صعودی سبب میشود که انسان، آنچه را در خود دارد، نبیند و پیوسته حسرت زندگی دیگران را بخورد. آن کوچکشماری و این بزرگنمایی و آن تمرکز بر نداشتهها، مجموعاً وضعیت بسیار سخت و آزاردهندهای را به وجود میآورند که به ناخرسندی و نارضایتی از زندگی میانجامد.
در روایتی از امام صادقعلیه السلام تصریح شده است که مقایسه صعودی، موجب استصغار (کوچک شمردن) نعمت میشود و همین امر، سبب کاهش شکرگزاری میگردد. همچنین