483
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

گرفتاری‏های انسان را برطرف می‏سازد. جز خداوند، کسی تواناییِ این کار را ندارد.

سطح دوم

سطح دوم، به بُعد اجتماعیِ انسان مربوط می‏شود که عبارت اند از:

۱. الفت میان مردم: در حوزه روابط اجتماعی، انسان، نیازمند «الفت» است تا روابطی گرم و صمیمی شکل گیرد. بدون این عامل، ارتباطی شکل نمی‏گیرد و زندگیِ تنها و بدون ارتباط، سرد و سخت خواهد بود.

۲. پوشاندن عیوب و رسوا نکردن: از نیازهای زندگی، آبرو و اعتبار اجتماعی است. اگر «ستّار» بودن خداوند متعال نمی‏بود، تقریباً هیچ آبرو و اعتباری در جامعه شکل نمی‏گرفت.

۳. ایمنی از زبان مردم: زبان غیبت، تهمت و افترا، گاه زندگی را چنان سخت می‏کند که دنیا بر انسان تنگ می‏آید. از این رو، ایمن بودن از زبان گزنده مردم، یکی از امکانات زندگی مثبت است.

۴. نشر خوش‏نامی: نیک‏نامی، از نیازهای زندگی اجتماعی است. گاه خداوند متعال، نامی نیک از انسان منتشر می‏سازد که شایسته آن نیست. این، لطفی دیگر از جانب اوست.

۵. خوش‏اخلاقی: سلامت روابط اجتماعی، بسته به اخلاق مثبت در معاشرت است که در ادبیات دین، از آن به عنوان خوش‏اخلاقی یاد می‏شود. از این رو، خوش‏اخلاقی، از نعمت‏های خداوند و امکانات یک زندگی مثبت به شمار می‏رود.

۶. ازدواج: از نیازهای انسان، ارضای غریزه جنسی و انس با همسر است. از این رو، ازدواج، یکی از نعمت‏های زندگی به شمار می‏رود. البته تشکیل خانواده، ابعاد دیگری نیز دارد که در جای خود به آنها خواهیم پرداخت.

۷. همسر: گذشته از جنبه‏های جنسی، از جهت عاطفی و ارتباطی نیز انسان، به همسر نیاز دارد. بنا بر این، وجود همسر، نعمت است. البته همسر باید ویژگی‏هایی داشته باشد که عبارت اند از: شایستگی، دینداری، امانتداری، نشاط‏آوری، و زیبایی.

۸. فرزند: فرزند نیز از نیازهای زندگی است و وجودش یک امکان به شمار می‏رود. البته


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
482

سطح نخست

سطح نخست، بخشی از امکانات است که ماهیتی مادی ندارند و در حقیقت، مکمّل بُعد مادی زندگی هستند.

۱. سلامتی: داشتن همه امکانات زندگی، وقتی لذّت‏بخش است که فرد سالم باشد و امکان استفاده از آنها را داشته باشد. بدون سلامتی، هیچ ثروتی لذّت‌بخش نخواهد بود. لذا یکی از نیازهای انسان، سلامتی است.

۲. امنیت: انسان وقتی می‏تواند زندگی آرام و راحتی داشته باشد که از «امنیت» برخوردار باشد. در شرایط ترس و ناامنی، لذّت از زندگی، بی‏معنا خواهد بود. لذا ایمنی از شرّ دشمنان آشکار و پنهان، از نعمت‏های زندگی است.

۳. فراغت: از شرایط زندگی لذّت‏بخش، داشتن «ذهنی آرام» است. با ذهن درگیر و گرفتار نمی‏توان از زندگی لذّت بُرد. لذا فراغت خاطر، از امکانات یک زندگی راحت و شادمان است.

۴. قناعت: همان گونه که در معناشناسی گذشت، احساس غنا در سایه مال و دارایی به دست نمی‏آید؛ بلکه در سایه راضی بودن به آنچه هست، کسب می‏شود. لذا قناعت، از نعمت‏های خداوند است.

۵. محبّت والدین: فرزند برای گذر از شیرخوارگی تا بزرگ‏سالی و برای تأمین نیاز عاطفی خود، به محبّت والدین نیازمند است. این محبّت توسّط خداوند در دل آنها گذاشته می‏شود. از این رو، آن را باید لطف دیگری از جانب خداوند دانست.

۶. برگشت بلاها: خداوند متعال، بسیاری از بلاها را پیش از وقوع از انسان بر می‏گرداند. این خود یک نعمت خاموش، امّا بزرگ است. همیشه نعمت، اعطای یک امر مادی یا معنوی نیست؛ جلوگیری از مشکلات نیز نعمت است.

۷. حلّ مشکلات: مشکلاتی که در زندگی به وجود می‏آیند، اگر حل نشوند، به گرفتاری‌ای بزرگ‏تر و دردناک‏تر تبدیل می‏شوند. از نعمت‏های خداوند متعال این است که

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 64106
صفحه از 839
پرینت  ارسال به