435
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

شما قرار داد تا کشتی‏ها را روی آن حرکت دهید و کسب روزی کنید.۱ بنا بر این، تلاش برای کسب روزی، هیچ منافاتی با دینداری، توکّل، تقوا و دعا ندارد. نکته مهم، این که در کسب روزی نیز باید «کفاف» را مورد توجّه قرار داد و به دنبال روزیِ کافی بود، نه روزیِ فراوان. لقمان حکیم از فرزندش می‏خواهد که نه چنان دست از کسب روزی بردارد که نیاز خود را برنیاوَرَد و سربار دیگران شود و نه چنان به کسب روزی روی آوَرَد که آخرتش را برباد دهد.۲

در باره کار و تلاش، مباحث دیگری نیز وجود دارد که در بحثی مستقل به آن می‏پردازیم.

پنج. تنظیم احساس نسبت به درآمد

از مسائل مهم روزی، آن است که پس از تلاش کردن و محقّق شدن روزیِ مقدّر، انسان چه احساسی نسبت به آن باید داشته باشد؟ گاه ممکن است که انسان، نسبت به روزیِ کسب نشده، احساس نادرستی داشته باشد که موجب نارضایتی می‏شود و گاه ممکن است نسبت به روزیِ به دست آورده، احساس نادرستی داشته باشد که این نیز موجب نارضایتی می‏گردد. باید احساسِ خود را نسبت به روزیِ کسب شده، تنظیم نمود. صِرف کسب روزی، کافی نیست؛ احساسی که ما از روزیِ کسب شده داریم، نقش مهمّی دارد. بنا بر این باید احساسمان را به درستی تنظیم کنیم تا موجب رضامندی شود.

روش غلط: منطق «حرص»

از عوامل مزاحم رضامندی، «حرص» است. حرص یعنی حالت زیاده‏خواهیِ بی‏پایان که با هیچ چیز، سیر نمی‏شود. کسی که به کفافْ راضی نباشد، دچار زیاده‏خواهی می‏شود. از این رو، امام علیعلیه السلام می‏فرماید:

۰.لا تُطمِعَنَّ نَفسَک فی ما فَوقَ الکفافِ فَیغلِبَک بِالزِّیادَةِ.۳

1.. (اللّه الَّذِی سَخَّرَ لَکمُ الْبَحْرَ لِتَجْرِی الْفُلْک فِیهِ بِأَمْرِهِ‏ وَلِتَبْتَغُواْ مِن فَضْلِهِ‏) (سورۀ جاثیه، آیۀ ۱۲).

2.. یا بُنَی لا تَدخُل فِی الدُّنیا دُخولاً یضُرُّ بِآخِرَتِک، ولا تَترُکها تَرکا تَکونُ کَلاًّ عَلَى النّاسِ (تنبیه الخواطر، ج۱، ص۷۹(.
امام صادق علیه السلام: لقمان به پسرش فرمود: خُذ مِنَ الدُّنیا بَلاغا، ولا تَرفُضها فَتَکونَ عِیالاً عَلَى النّاسِ، ولا تَدخُل فیها دُخولاً یضُرُّ بِآخِرَتِک (تفسیر القمّی، ج۲، ص۱۶۴).

3.. غرر الحکم، ح۱۰۲۸۹.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
434

«هر کس چنین کند، دعای او مستجاب نمی‏شود. بر شما باد به طلب روزی!».۱

عمر بن یزید، به امام صادق‏علیه السلام می‏گوید: کسی گفت: حتماً درون خانه می‏نشینم و نماز می‏خوانم و روزه می‏گیرم و پروردگارم را عبادت می‏کنم؛ امّا روزی‏ام خواهد رسید! امام صادق‏علیه السلام فرمود: «این، یکی از همان سه گروهی است که دعایشان مستجاب نمی‏شود».۲ آیا اینان گمان می‏کنند اگر کسی داخل خانه خود شود و درِ آن را ببندد، از آسمان، چیزی بر او می‏افتد؟۳

دعا نیز یکی از اموری است که ممکن است به جای تلاش بنشیند. پیش‏ از این،‏ دعا و درخواست از خدا را یکی از عوامل رضامندی دانستیم؛ امّا این به معنای نفی کار و تلاش نیست. به همین جهت، معصومانعلیهم السلام در کنار توکّل و اعتماد به خدا، مردم را به تلاش نیز دعوت می‏کردند و اشتباهات آنان در این زمینه را تصحیح می‏نمودند. روزی علاء بن کامل، نزذ امام صادق‏علیه السلام می‏رسد و رو به روی ایشان می‏نشیند و می‏گوید: دعا کن که خدا روزیِ خوبی به من دهد. امامعلیه السلام به وی فرمود:

۰.لا أدعو لَک! اُطلُب کما أمَرَک اللَّهُ عزّ و جلّ.۴

۰.برای تو دعا نمی‏کنم؛ روزی را طلب کن، همان گونه که خداوند عزّ و جلّ، تو را به آن فرمان داده است.

در قرآن کریم، خداوند به مسلمانان دستور می‏دهد که پس از نماز، به کسب روزی بپردازند۵ و کسانی را که چنین می‏کنند، می‏ستاید۶ و می‏فرماید: خداوند دریاها را مسخّر

1.. امام صادق علیه السلام: إنَّ قَوماً مِن أصحابِ رَسولِ اللّهِ‏ صلی الله علیه و آله لَمّا نَزَلَت: (وَ مَن یتَّقِ اللّه یجْعَل لَّهُ‏ مَخْرَجًا * وَ یرْزُقْهُ مِنْ حَیثُ لَا یحْتَسِبُ) أغلَقوا الأبوابَ وأقبَلوا عَلَی العِبادَةِ وقالوا: قد کُفینا. فَبَلَغَ ذلِکَ النَبیَّ صلی الله علیه و آله‏ فَأرسَلَ إلَیهِم فقال: ما حَمَلَکُم علی ما صَنَعتُم؟ قالوا: یا رسولَ اللّهِ! تُکُفِّلَ لَنا بِأرزاقِنا فَأقبَلنا عَلَی العِبادَةِ! فَقالَ: إنَّهُ مَن فَعَلَ ذَلِکَ لَم یُستَجَب لَهُ، عَلَیکُم بِالطَّلَبِ! (الکافی، ج‏۵، ص‏۸۴، ح‏۵؛ کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۳، ص۱۹۲، ح‏۳۷۲۱).

2.. عمر بن یزید: قُلتُ لأبی عبدِ اللّهِ علیه السلام رجلٌ قال: لأقعُدَنَّ فی بَیتی ولَأُصَلِّیَنَّ ولَأُصوَمَنَّ ولَأُعبُدَنَّ رَبِّی، فأمّا رِزقِی فَسَیَأتینی. فَقالَ أبو عبدِ اللّهِ علیه السلام: «هذا أحَدُ الثَّلاثَةِ الَّذینَ لا یُستَجابَ لَهُم» (الکافی، ج‏۵، ص‏۷۷، ح‏۱).

3.. امام صادق علیه السلام: أرَأَیتَ لَو أنَّ رَجُلاً دَخَلَ بَیتَهُ وأغلَقَ بابَهُ أکانَ یسقُطُ عَلَیهِ شَی‏ءٌ مِنَ السَّماءِ؟ )الکافی، ص‏۷۸، ح‏۲(.

4.. الکافی، ج۵، ص۷۸، ح۳.

5.. (فَإِذَا قُضِیتِ الصَّلَوة فَانتَشِرُواْ فِی الْأَرْضِ وَ ابْتَغُواْ مِن فَضْلِ اللّه) (سورۀ جمعه، آیۀ ۱۰).

6.. (وَ ءَاخَرُونَ یضْرِبُونَ فِی الْأَرْضِ یبْتَغُونَ مِن فَضْلِ اللّه) (سورۀ مزمل، آیۀ ۲۰).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 64630
صفحه از 839
پرینت  ارسال به