۰.هر گاه خواستی به دکانت بروی، اوّل به مسجد برو و دو یا چهار رکعت نماز بخوان. سپس بگو: «به چاره خدا و قوّت او صبح کردم، نه به چاره و توان خودم؛ بلکه به چاره و توان تو صبح کردم ای پروردگار من! خداوندا! من بنده تو هستم، همان گونه که فرمان دادهای از فضل تو درخواست میکنم. پس برای من آن را آسان گردان در حالی که در عافیت تو زندگیِ راحتی داشته باشم.
چهار. کسی خدمت امام صادق علیه السلام رسید و از این که پیش از این، وضع خوبی داشته، ولی اکنون در تجارت دچار مشکل شده و زندگی بر وی تنگ شده شکایت کرد. امام علیه السلام به وی فرمودد: «به حرم پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله برو و بین مقام و منبر دو رکعت نماز بخوان و صد مرتبه این دعا را بخوان:
۰.اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِقُوَّتِکَ وَ قُدْرَتِکَ، وَ بِعِزَّتِکَ وَ مَا أَحَاطَ بِهِ عِلْمُکَ أَنْ تُیَسِّرَ لِی مِنَ التِّجَارَةِ أَوْسَعَهَا رِزْقاً، وَ أَعَمَّهَا فَضْلًا، وَ خَیْرَهَا عَاقِبَةً.
۰.خداوندا! من درخواست میکنم از تو به نیرومندی و تواناییات، و به عزّتت و آنچه دانش تو بر آن احاطه دارد که برای من تجارتی را فراهم سازی که وسیعترین رزق و عامترین فضل و بهترین عاقبت را داشته باشد.
وی میگوید این کار را انجام دادم و چیزی نگذشت که خداوند، مرا روزی داد. ۱
چهار. تأمین کردن روزی
گفتیم که روزی یعنی همان چیزهایی که نیازهای ما را برآورده میسازند و باید آن را از خداوند جُست. از مسائل مربوط به این موضوع، آن است که انسان در تأمین آن چه نقشی دارد؟ آیا باید برای آن تلاش کند یا باید آن را به خدا واگذار نماید؟ بدیهی است که اتخاذ یک منطق درست در این موضوع، تا چه اندازه در رضامندی یا نارضایتی انسان، مؤثّر خواهد بود. از این رو، این موضوع را در ادامه، بررسی خواهیم کرد.
باور غلط: توهّم «کفایت تقدیر»
پیشتر گذشت که همه امور عالم، به دست خداوندِ روزیرسان است. برخی با تکیه بر این امر، تلاش برای کسب روزی را نادرست میدانند! این امر ـ که بر اساس باور «کفایت